Egészség

Segít a sport visszerek ellen? – válaszol a visszérszakértő

Fussunk, kerékpározzunk, ússzunk – tanácsolta orvos szakértőnk, akit ezúttal arról kérdeztek, hatásos-e az edzés a visszerek megelőzésében.

„Azt hallottam, hogy a sport segít a visszéren. Nekem még nincsenek, de a kérdésem, hogy ha rendszeresen futok, akkor ezzel megelőzhetők-e visszerek? Vagy más sporttal lehet-e csökkenteni utóbb a mértékét?” – kérdezte egy olvasónk a Nők Lapja Café visszérszakértőjét.

„A visszértágulat kialakulásában elsősorban a következő tényezők játszanak szerepet: az öröklött hajlam, a mozgásszegény életmód, a hosszan tartó ülő- vagy állómunka, a túlsúly, a vénás trombózis, a dohányzás, a fogamzásgátló, a terhesség, a menopauza, szoros ruházat és magas sarkú cipő viselése, az időskor vagy a mozgáskorlátozottság” – sorolta szakértőnk. Hozzátette, hogy szerinte a „lábizompumpa-fokozó sportok, mint a futás, lépcsőzés, úszás, kerékpározás, csökkenthetik a visszértágulatok és szövődményeik kialakulását”.

Segít a sport visszerek ellen? – válaszol a visszérszakértő

 

Ebben az esetben is a részletekben rejlik a lényeg: a mozgás, az aktív élet – így az, hogy olvasónk ezek szerint rendszeresen fut – kifejezetten jót tesz az egészségének, hiszen valószínűleg nem küzd túlsúllyal, levegőn van és átmozgatja a testét, még ha a munkája az íróasztal mögé kényszeríti is. Ugyanakkor ha valakinek a családjában öröklődik a visszeres problémákra való hajlam, arra azért oda kell figyelnie, hogy milyen intenzitású edzéseket folytat.

Hogy miért fontos szakértőnk szerint a lábizompumpa fokozása? A visszerek kialakulása a megnövekedett vénás nyomással függ össze: ha pang az erekben a vér, akkor az érfal ettől kitágul. A kitágult érben a visszérbillentyűk – amelyek arról gondoskodnak, hogy a szív felé felpumpált vér ne folyhasson vissza – működése károsodik, a nyomás egyre nagyobb. Így pedig tovább tágul az ér, és ezért lesznek a már jól látható kacskaringós kitüremkedések: ahhoz, hogy a megváltozott méretű véna elférjen, el kell kanyarodnia, illetve ekkor kezd kifelé domborodni.

Ezért nem tesznek jót az úgynevezett erősportok, a nagy súlyokkal megvalósított edzőtermi órák, és nyilván a body building. Vénás problémákkal küzdők számára nem ajánlott az intenzív futóedzés sem, sokkal inkább javasolt a séta, esetleg könnyedebb kocogás. Az „ugrálós” tornákat is kerüljük, ahogy a melegben végzett sportokat. Helyette – ahogy szakértőnk is írta – válasszuk az úszást, ahol egyáltalán nem nehezedik a testsúlyunk a lábunkra, és a szó szerint „víz-szintes” helyzetben a vénás nyomás is minimálisra csökken.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top