Egészség

Gumibogyószörp és kacagás: így erősítsd gyermeked immunrendszerét!

A baciszezonban gyakran még alig kezdik meg a picik az ovit vagy az iskolát, valamilyen kiadós vírusfertőzés miatt máris kidőlnek. A szülők azonban sokat tehetnek azért, hogy gyermekeiket felvértezzék. Adunk pár tippet.

Nyakunkon az ősz, a megfázás és a különféle bacik szezonja, melynek leggyakoribb áldozatai a gyerekek. Ők ugyanis nem egy minden kórokozóval szemben felvértezett immunrendszerrel jönnek a világra, kis szervezetük számára a legtöbbjük még ismeretlen, azok ellenanyagát pedig még elő kell állítaniuk.

Erősítsd gyermeked immunrendszerét!

Ők azok, akik szinte mindenütt támadásnak vannak kitéve, az ovitól, iskolától kezdve az uszodán át egészen a tömegközlekedésig, bárhol begyűjthetik a nyavalyákat. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek tízéves korukig évente minimum háromszor, maximum nyolcszor megbetegszenek, sőt az első években ez a szám évente tizenöt alkalom is lehet. Legtöbbször a felső légúti szervek vírusos gyulladásától szenvednek. A szülők azonban sokat tehetnek azért, hogy gyermekeik immunrendszerét felvértezzék, hogy a baktériumoknak, vírusoknak ne legyen olyan könnyű dolguk. A hangsúly az egészséges táplálkozáson, a friss levegőn való mozgáson és a sok alváson van. 

Egyen, igyon!

Mondani sem kell, szinte alapszabály: a napi étrend legyen színes, változatos, hogy a kis szervezet semmiből ne szenvedjen hiányt!  A nyers gyümölcsök és zöldségek kapjanak főszerepet, ezeket elsősorban nyersen adjuk vagy pároltan készüljenek! Ebben az időszakban különösen fontos az, hogy a picik több folyadékot fogyasszanak: a fűtött helyiségek száraz levegője és a kinti hideg nedvességet von el a szervezettől, a száraz nyálkahártyán a kórokozók könnyebben megtelepszenek, ám bőséges folyadékbevitellel ez elkerülhető. A pici itala elsősorban víz és gyógy- vagy gyümölcstea legyen!

Hasznos tippek az immunrendszer erősítésére

A gyümölcscentrifuga az ember jó barátja, ebben készülhet a vitaminos innivaló, avagy a gumibogyószörp vagy más mesés nevet viselő ital, amibe kerülhet cékla, alma, sárgarépa, zeller, gyömbér… (Fontos: a zöldségeket gyümölccsel keverni nem ajánlott, ez alól az alma azonban kivételt képez.)

Boszorkányságra fel! A vitaminos innivalóhoz hasonlóan a gyerek keze munkájával készülhet a gyógynövényes tea is. Ha kerekítünk a tealevelek mellé egy kis boszorkánykodást is, a gyerek biztosan szívesebben issza meg. 

Nyakunkon a fűtésszezon, a levegő sok gyerekszobában száraz, emiatt a rendszeres szellőztetés mellett is párásítani kell. S ha már így van, csepegtessünk a vízbe egy kis eukaliptuszt – ez frissíti és fertőtleníti a légutakat. Hasonlóképp járhatunk el a fürdővíznél is. 

Édességben a vitamin! Ma már számtalan olyan terméket – például cukorkát, lekvárt – lehet kapni, ami csordultig van vitaminnal. Bár az áruk olykor borsos, az összetevők magukért beszélnek. 

Szauna az egész családnak! Pár perc szauna a gyereknek sem tesz rosszat, az izzadás ugyanis felpezsdíti a vérkeringést és az anyagcserét, és ez erősíti az ellenálló képességet. 

Nevetés! Simogatás! Nemcsak a baciszezonra igaz, hogy a nevetés és a gyengéd érintés jótékony hatással van a szervezetre, érdemes hát újra előkeresni a boldogságrecepteket. 

Mindegy, milyen az idő, mozogjon!

Nincs olyan, hogy rossz idő, csak rossz ruházat, mondják sokan, s igazuk van. Elég megfelelően felöltöztetni a gyereket, és már mehet is ki a szabadba, a friss, hűvös levegő ugyanis szintén erősíti az immunrendszerét. A kinti hideg és a benti meleg váltásával a pici ellenálló képessége finoman trenírozható, jobban ellenáll majd a kórokozóknak. Fontos azonban, hogy a gyerek ne legyen túlságosan bebugyolálva: mozgás közben hamar megizzad, és pont az ellenkező hatást érjük el, meghűlhet. Érdemesebb vékonyabban, és főleg rétegesen öltöztetni, inkább kerüljön le/fel egy pár réteg ruha, mint hogy szegényke dunsztolódjon. A kinti mozgásnak az esős hideg se legyen akadálya, a vízálló kis bakancs, a gumicsizma és esőkabát jól megvédik, ha csak pár órára, de ilyenkor is ki kell mozdulni!

Gumibogyószörp és kacagás: így erősítsd gyermeked immunrendszerét!

 
Aludjon, hogy új erőre kapjon!

A stressz, a fáradtság, a szorongás gyengítik az immunrendszert, éppen ezért alap, hogy a gyermek jól és eleget aludjon. Ehhez fontos, hogy lefekvés előtt kiszellőztessük a gyerekszobát, a szoba hőmérséklete pedig ne legyen több 18 foknál! Inkább legyen vastagabb a takaró és a pizsama, de a szoba hőmérséklete ne legyen magas!

Higiénia mindenekfelett

Az alapvető higiéniai szabályok betartása a baciszezonban különösen fontos, a lebetegedés valószínűsége ezzel is csökkenthető. A rendszeres kézmosás elengedhetetlen, a vírusokat ugyanis gyakran érintéssel szerzik be a picik – például egy közösen használt játékkal, de a kilincs, a tömegközlekedés közben érintett felületek is potenciális veszélyforrások. Ha pedig a családból véletlenül előbb betegszik meg valaki, mint a pici, kerüljön elő az orvosi maszk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top