Egészség

Egéren már működik az elhízás elleni oltás

Gyorsan és jelentős mértékben lefogytak két egymást követő oltás hatására a túlságosan sokat evő, és ezért elhízott egerek.

Keith Haffer, a Braasch Biotech LLC vakcinafejlesztő cég kutatója eredetileg élelmiszer-ipari kutatásaiban azt vizsgálta, hogy az agy hipotalamusz nevű területén és a gyomorban, belekben lévő delta-sejtek által kiválasztott szomatosztatin adása alkalmas-e arra, hogy a sertések húsa kevesebb zsírt tartalmazzon, a tehenek meg jobban tejeljenek.

Az előbbi kísérletek kiterjesztésével jött az ötlet, hogy talán a súlycsökkentésnél is hasznosítani lehet az eredményeket: először kövér egerek lefogyasztásával kísérleteztek (az elhízott egér az emberi kövérség modelljeként szerepelt a kísérletsorozatban). Haffer első eredményeit már közölte a Journal of Animal Science and Biotechnology szaklapban.

Egéren már működik az elhízás elleni oltás

A hizlaló étrenden lévő kövér egerek két csoportja közül az egyik tagjai a kísérlet első napján, majd a 22. napon egy szomatosztatin nevű fehérjét tartalmazó oltást kaptak. Mint megállapították, a kontrollcsoport egerei, amelyek ugyanazt a kalóriadús tápot ették, mint a másik, tovább híztak, míg a beoltottak már az első héten súlyuk 20 százalékát leadták és a fogyásuk tovább folytatódott. A sokak által várt emberi vizsgálatok valószínűleg egy éven belül elkezdődnek.

Mit kívánjuk? Hogy sikeresek legyenek? Ez esetben végre meglenne a megoldás arra, hogy azoktól a kilóktól is megszabaduljunk, amelyekhez már szinte koplalnunk (de legalábbis minden finomságról lemondani) vagy napi szinten sportolnunk kéne. Igen, bizonyára ez lenne a helyes út, de a legtöbbünk akaratereje kevés ehhez. Más szempontból viszont örülünk, ha csak vérvételkor szúrnak meg minket – nem lehetne ezt szurkálódás nélkül kivitelezni?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top