Egészség

Veszélyesebb az alkohol, mint a cigaretta

Az alkoholfüggő emberek, különösen a nők, még a dohányosoknál is rövidebb életre számíthatnak – állítja egy német kutatás.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research októberi internetes kiadásában megjelent tanulmányukban német kutatók kimutatták, hogy az alkoholfüggő nők körében 4,6-szer, a férfiak körében pedig 1,9-szer magasabb a halálozás aránya az általános népességhez viszonyítva. A kutatás során a Greifswaldi Orvostudományi Egyetem munkatársai Ulrich John vezetésével több mint 4000 ember adatait elemezték, akiket 14 évig nyomon követtek. Közülük 153 bizonyítottan alkoholfüggő volt.

Veszélyesebb az alkohol, mint a cigaretta „Kimutattuk, hogy az alkoholfüggő nők esetében 4,6-szer, az alkoholista férfiak esetében pedig 1,9-szer magasabb az éves halálozási arány, mint az általános népesség körében – mondta John. – Másodszor az derült ki, hogy a halálozási átlagéletkor a nőknél 60, a férfiaknál pedig 58 év, ami körülbelül 20 évvel alacsonyabb, mint az általános népesség esetében. Végül azt is kimutattuk, hogy a kórházi elvonókúrán való részvétel nem jár hosszabb túléléssel azokhoz képest, akik nem vettek részt ilyen kezelésben, vagyis ez nem gyakorol elegendő védőhatást a korai halálozással szemben.”

Az adatok alapján az alkoholizmus nagyobb mértékben hozzájárul a korai halálozáshoz, mint más kockázati tényezők, köztük a dohányzás. A dohányzással összefüggő halálozást gyakran daganatos betegség okozza, ami általában idősebb korban jelentkezik, mint az alkoholizmus eredetű halálozás. Ráadásul az ivás más kockázati tényezőkhöz, így a dohányzáshoz és az elhízáshoz is hozzájárulhat.

Bruce Goldman, az amerikai Glen Oaks-i Zucker Hillside kórház addiktológusa szerint éppen ezért minden alkoholfüggőnek mielőbb segítséget kell kérnie, ha nem akarja szó szerint elinni életének jó néhány évét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top