Egészség

Védd magad a mobiloddal!

Megméri a szívritmusodat, megmondja, mikor menj a mosdóba, vagy egyszerűen csak megvéd a támadótól? Okostelefon-alkalmazások, amelyek segíthetnek a bajban!

Otthon akkor állítjuk le a filmeket, amikor csak akarjuk. Ha csak egy kocka csokiért ugranánk ki a konyhába, vagy ami még sürgetőbb, a mosdóba mennénk, csak megnyomjuk a stop gombot, és tudjuk, hogy nem maradunk le semmiről. Más a helyzet a moziban: ott bizony, ha nem voltunk elég ügyesek, és tényleg nagyon hosszú a film, akkor bizony kénytelen vagyunk kibotorkálni a sötétben nézőtársaink bosszúságára. De hát nincs mit tenni, ha menni kell, menni kell. Na de hogyan döntsük el, melyik a legmegfelelőbb pillanat, mert ugye nem szeretnénk akkor menni, amikor például az első csók csattan a főszereplők között.

Erre találták ki a Run Pee okostelefon-alkalmazást, amit ha elindítasz a film elején, rezgéssel jelzi, hogy most indulhatsz pisilni, mert nem történik a következő pár percben semmi izgalmas vagy fontos. Aztán újra rezeg, ha itt az ideje visszatérni a mozifilmhez, mert olyan rész jön, amit látnod kell. Az alkalmazás egyébként olyan nézők véleménye alapján rezeg időre, akik már látták a filmet. Szóval premier alatt nem használhatod…

Rózsaszínben, kékben, de feketében vagy fehérben
is kapható az a speciális okostelefontok, amibe egy apró kis paprikaspray is építhető, így az mindig kéznél van. A feltaláló szerint hatékony önvédelmi fegyver, és valószínűleg a támadó sem sejti, hogy pont egy okostelefonból leselkedik rá veszély. Az már másik kérdés, hogy mennyire jó érzés egy paprikaspray-t szorítani a fülünkhöz minden egyes alkalommal, amikor felvesszük a telefonunkat, de valószínűleg sok nőnek adhat egy ilyen biztonságérzést.

A legkomolyabb találmány a három közül szerintünk ez. Egy 17 éves amerikai diáklány, Catherine Wong találta fel az okostelefonhoz kapcsolható EKG-t. Az eletrokardiográfiás vizsgálat során elektromos tappancsokat erősítenek a páciensre, és úgy vizsgálják a szív működését, ritmusát, esetleges károsodását. A tinilány találmánya, amivel a Google tudományos díját is elnyerte, abban segít, hogy nem kell orvosi rendelőbe vagy kórházba menni egy ilyen vizsgálathoz, hanem otthonról el lehet küldeni az orvosnak a jeleket, aki a kis hullámokból megállapítja, mi a helyzet. Három kis elektródát kell magunkra tennünk, és várni, hogy a telefonunk feldolgozza a bluetoothon érkező jeleket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top