Egészség

Sportolj a szép és egészséges lábakért!

Hiába örökölhető a visszerekre való hajlam, az életmódnak is óriás jelentősége van abban a cseppet sem elhanyagolható kérdésben: fájó, csúnya lilás érháló borítja-e majd a lábunkat. Nem alaptalanul következtetünk arra, hogy nem fordítunk elég figyelmet az egészséges életmód egyik fő összetevőjére, a sportra.

Milyen gyakran sétálsz, úszol, kerékpározol, kocogsz vagy tornázol? – ezt kérdeztük olvasóinktól a Nők Lapja Cafén több mint egy éve folyamatosan futó – így nem reprezentatív – visszértesztben, amelyet közel 16 ezer női olvasónk töltött ki. Lehangoló végeredményt hozott a mozgás firtatása: kiderült, hogy mindössze a válaszadók alig 37 százaléka mozog legalább heti 3 órát.

A többség azonban nemleges választ adott a visszerességre kifejezetten jó hatással lévő biciklizésre, tornára, kocogásra, illetve úszásra. Minden tizedik olvasónkról mondható el, hogy ezek közül valamelyik mozgást – igaz, elenyésző, heti 3 óránál kevesebb időben – beiktatja az életébe.

Sportolj a szép és egészséges lábakért!

Viszont több mint 41 százalék csak alkalomadtán gyakorolja ezeket a sportokat. A negatív skála végén pedig azok a válaszadók vannak – egészen pontosan a tesztet kitöltők 10 százaléka –, akik bevallottan soha nem mozgatják át lábukat ezekkel a sportokkal.

Pedig ezek a mozgásformák nagyon jót tesznek a visszerességhez vezető rossz keringés ellen. A kerékpározás – ami isteni családi program lehet ősszel is – megdolgoztatja a vádli és comb izmait, a futás szintén átmozgatja a végtagjainkat, és nem mellesleg eredményesen formálja az alakot. Utóbbi azért sem elhanyagolható „mellékhatás”, mert a túlsúly és a visszeres panaszok közt van összefüggés, erről itt olvashatsz bővebben!

Az úszás azért is jó, mert közben nem terheljük a gerincünket, és levesszük a súlyt a lábunkról. Akinek van rá módja, a vízi gimnasztikát is választhatja, ugyanezek az előnyei, és változatosabb lehet a tempózásnál.

A gyaloglással szemben már nem hozhatjuk fel, hogy „nincs a közelemben uszoda”, hiszen ez a visszérellenszer a legegyszerűbben kivitelezhető mozgásforma. A megállóban ácsorgás helyett legalább a hazaút egy részét tedd meg ezentúl gyalog!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top