Egészség

“Változtatnom kell, hogy újra szoknyában járhassak” – LábStoryk a visszerekről

Újabb résszel jelentkezik LábStory sorozatunk, amelyben olvasóink visszérbetegséggel kapcsolatos tapasztalatait, történeteit dolgozzuk fel. Olvasónk ezúttal arról írt, mennyire bántja, hogy nem tett korábban lépéseket a vénatágulatok kialakulása ellen.

„Valóságos állatorvosi ló is lehetnék, ami a visszereket illeti: örököltem is, és sajnos »tettem« is érte, így mostanra mind a két lábamon végigkúszva dudorodnak a ronda lilás erek” – kezdte saját történetét a Szegeden élő Kinga, aki még annyit árult el magáról, hogy negyvenes éveinek végén jár.

„A családban szinte mindenki küzdött visszeres problémákkal, még apukám is, de a nők gyakorlatilag kivétel nélkül. Már csak ezért is jobban oda kellett volna figyelnem, hiszen világos volt, hogy a hajlamom megvan rá. Ehhez képest nálam az érproblémák szempontjából kockázatnak tartott tényezők mind megvoltak: a 2 gyerek születése után nem fogytam vissza, sőt tovább híztam, így több mint tíz éve 25 kilós felesleget kell szegény lábaimnak cipelniük. Ráadásul adminisztrátorként dolgozom egy kft.-nél, a munkanapokon vagy sokat állok az ügyfélszolgálati pultnál, vagy ülök, ami ugyancsak nem jó, hiszen akkor meg lógatom a lábaimat. Soha nem sportoltam, korábban azt mondtam mindig, hogy a háztartás meg a gyerekek körüli teendők nekem elég fitnesz, de persze közben is tudtam, hogy nincs ez így jól.

„Változtatnom kell, hogy újra szoknyában járhassak” – LábStoryk a visszerekről

Amikor egyre jobban kezdtek látszódni a bőrömön keresztül az erek, majd fokozatosan elkezdtek kacskaringósan kiemelkedni, akkor – bár az életmódomon nem változtattam – kipróbáltam többféle készítményt is: kentem napjában többször szőlőlevél-, körömvirág- és a kifejezetten visszerekre ajánlott vadgesztenye-tartalmú krémekkel, gélekkel. Később áttértem inkább a patikában kapható heparinos készítményre, ez hűsíti és lehúzza a dagadást. Viszont attól félek, hogy muszáj lenne drasztikusan változtatni az életemen ahhoz, hogy egyszer még felvehessek egy szoknyát, és ne azon kelljen törnöm a fejem, hogy meddig tudom elodázni az érsebészeti műtétet” – írta olvasónk.

Kinga jól gondolja, hiába jók a gyógyhatású készítmények, nem ártana a visszeres problémákat súlyosbító faktorokra is odafigyelni. A megszaporodott kilók más betegségek okozói is lehetnek, a megfelelő mozgással viszont általánosságban is javíthatna az életminőségén. Sportolás közben erősödnek az izmok, és megszűnik a láb ereiben a pangás, gyorsul a keringés – és nem mellesleg fogyni is lehet. Főként az úszás ajánlott, mert a vízben úgy mozoghatunk, hogy nem terheljük az alsó végtagokat.

A visszereknek valóban nagy ellensége az álló- és ülőmunka, azonban legtöbbször nem igazán van választásunk, ha egyszer ez a munkakörünkhöz tartozik. Egy dolgot tehetünk: mindenképpen vezessük be a rendszeres lábtornát, amelynek célja szintén a keringés fokozása – erről itt olvashatsz bővebben.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top