Egészség

Rizikóteszt

Az orvostudomány korábban úgy tartotta, hogy a koszorúér-betegség menedzserbetegség, ezért főként a fiatalabb férfiakon végezték el az úgynevezett menedzserszűrést. Az elmúlt időszakban egy szemléletváltásnak köszönhetően most már azokra az emberekre koncentrálnak, akik valóban veszélynek vannak kitéve.

Az Európai Kardiológus Társaság, illetve az Európai Prevenciós és Rehabilitációs Társaság idén májusban megújította a rizikóbecslő táblázatot, ami alapján megtudhatjuk, hogy veszélyeztetettek vagyunk-e, illetve a veszély mértéke is kiderülhet számunkra.
Alapvetően két betegcsoportot különböztetnek meg. Vannak azok a betegek, akiknél már kialakult valamilyen érrendszeri betegség. Mivel ők már nem tünetmentesek, kiszűrésük viszonylag egyszerű. Az orvostudomány ezért is fókuszál leginkább azokra, akik panaszmentesek, de a rizikófaktoruk 5% feletti.

A rizikóbecslés egyszerűen elvégezhető, így a háziorvosunknál tett látogatás során ne feledkezzünk meg néhány percet szánni erre az igen fontos mérésre!
Ha kiderül, hogy az 5% fölötti rizikófaktorba esünk, lényeges, hogy az eddigi életünkön változtassunk, ugyanis az egészségtelen életmód nagyban hozzájárul betegségünk kialakulásához. Persze a szív- és érrendszeri megbetegedések a génjeinkben is kódolva vannak, és ehhez adódnak hozzá a különböző környezeti faktorok, az életmód és a különböző kockázati tényezők.

Tudjon meg többet a szív- és érrendszeri kockázatbecslő táblázatról:

http://szeretemazeletem.hu/cikkek/sziv–es-errendszeri-kockazatbecslo-tablazat

Mire figyeljünk pontosan?

A szív mint szimbólum igen sok jelentéssel bír, de leginkább szervezetünk nélkülözhetetlen és fáradhatatlan motorja. Magyarországon a halálozási statisztikát még mindig a szív- és érrendszeri betegségek vezetik, melynek rizikófaktorai többek közt a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás. Némelyik rizikófaktor örökletes, így meg kell tanulnunk együtt élni vele, de a legtöbb ok helyes életvitellel vagy a megfelelő gyógyszeres kezeléssel orvosolható.

Magas vérnyomás és koleszterin

Az emelkedett vérnyomás lappang, és sokáig nem okoz komoly tüneteket. Alattomosan károsítja az érfalat és súlyos szövődményei is lehetnek, ezért ajánlatos minden évben szűrésre menni, főleg 40 év felett, mivel a kor előrehaladtával a magas vérnyomás kialakulásának kockázata nő. A nemek közt is különbséget tapasztaltak, mivel 50 év alatt inkább a férfiak, míg 65 éves kor felett a nők körében fordul elő gyakrabban a hipertónia. A hasi típusú elhízás és genetikai hajlam is elősegítheti magas vérnyomás kialakulását, de a koleszterinszintünk is megemelkedhet, ami szintén kedvez a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.

Mozgásszegény életmód, elhízás, helytelen táplálkozás

A túlsúly egyre nagyobb problémát okoz mind a felnőttek, mind a gyerekek életében, hiszen nemcsak esztétikailag hagy kivetnivalót maga után, hanem számos egészségügyi probléma okozója is lehet, mint például a magas vérnyomásé. Rendszeres testmozgással és helyes táplálkozással kordában tudjuk tartani testsúlyunkat, így elősegítve a koszorúér-betegség elkerülését.

Dohányzás, alkoholfogyasztás

A dohányzás egy borzasztóan káros szenvedély, mivel csökkenti a szívizom oxigénellátását, így gyorsítja az érelmeszesedést és súlyosbítja a koszorúér-betegség tüneteit. A túlzott alkoholfogyasztás pedig emeli a vérnyomást, így idézve elő a bajt, ezért csak mértékkel fogyasszuk!

Ha már van rizikófaktorunk (magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás stb.), akkor azokat kezelni kell mihamarabb, hogy ne legyen belőle még nagyobb egészségügyi problémánk. A megelőző kúrában olyan gyógyszerek is szerepet kaphatnak, amelyek csökkentik az első vagy a következő szív- és érrendszeri esemény bekövetkezésének esélyét.

Az Aspirin® Protect 100 mg-os gyomornedv-ellenálló bevont tabletta alacsony dózisú (100 mg vagy 300 mg) aszpirint, azaz acetil-szalicilsavat tartalmaz, ami gátolja a vérlemezkék összetapadását, és így a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának kockázatát.

Az Aspirin® Protect alkalmazásáról kérjük, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával! A gyógyszerrel, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos további érdekes és hasznos információt talál a www.szeretemazeletem.hu weboldalunkon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top