Egészség

Vigyázzunk a szüleinkre!

A szüleim 68 évesek. Szerencsére jó egészségnek örvendenek és mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon. Sokat sétálnak a friss levegőn, nem dohányoznak, megpróbálnak egészségesen étkezni, sőt az elmúlt hetekben, igaz, hosszabb unszolás hatására, az orvosukat is meglátogatták, hogy egy teljes körű kivizsgálásnak is alávessék magunkat.

Miért szükséges a vizsgálat, ha nem betegek?

A génjeink sok mindent „átörökítenek”. Nemcsak hajszínt, szemszínt vagy tulajdonságokat, hanem bizonyos betegségekre való hajlamot is. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek is, amelyek sajnos mindkét szülő felmenői között előfordultak. Mivel a nagyszüleim révén hordoznak egy extra rizikófaktort, vagyis öröklődő tényezőket, úgy láttuk jónak, ha mielőbb kikérjük a háziorvosunk véleményét is. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy bizony van mire odafigyelniük, hiszen mindkettőjüknél magas vérnyomás és emelkedett koleszterinszint is növeli a kockázatot.

Az orvos megvizsgálta az ereik állapotát, és életmódbeli változásokat javasolt, amivel csökkenthetik a genetikai tényezők hatását.

 

A mi feladatunk, hogy figyeljünk idős szüleink egészségére!

Amikor gyermekek voltunk, a szüleink mindent megtettek azért, hogy egészséges és érett felnőtteket neveljenek belőlünk. Éjszakákon át ápoltak bennünket, amikor betegek voltunk, és igyekeztek megóvni bennünket minden bajtól. Felnőttként azonban mi is sokat tehetünk azért, hogy megháláljuk szüleink gondoskodását.

 

Ismerjük meg azon szív- és érrendszeri betegségeket, amelyek idősebb korban veszélyeztethetik őket, így segíthetünk a megelőzésben!

Infarktus

Infarktus létrejöhet testünk bármely szervében, de elsősorban a szív, az agy és a tüdő veszélyeztetett. Amikor a verőerek elzáródása következtében az adott szövet vérellátásában oxigénhiány – orvosi néven iszkémia – lép fel, aminek következtében sejtelhalás is bekövetkezik, infarktusról beszélünk. A legfőbb kiváltó oka az érelmeszesedés, hiszen ilyenkor az érfalban lerakódott plakk leszakadhat és elkezd vándorolni a véráramban, és bármikor, bárhol elzárhatja a vér szabad áramlásának útját.

Szívinfarktusnál szívizomelhalás lép fel a szívizom vérellátási problémáinak következtében.

A stroke valójában agyi infarktus
Amikor a leszakadó vérrög az agyban okoz elzáródást és oxigénhiányt, azt nevezzük iszkémiás stroke-nak.

 

Koszorúér-betegségek
Az érrendszeri betegségek közül a koszorúér-betegségek a szívünket károsítják. Ilyenkor a verőerekben kialakult plakkok az erek szűkületét okozzák, aminek következtében a szívizom nem kap elég oxigént.

Perifériás érszűkület
Az érszűkület vagy érelmeszesedés olyan artériás betegség, amely a végtagokat érinti.

 

Angina pectoris

A szívizom vérellátási zavara a legtöbb esetben mellkasi fájdalmat okoz, ezt nevezzük angina pectorisnak. Általában markoló jellegű, szegycsont mögötti fájdalom, amely rövid ideig tart, verejtékezés és halálfélelem kíséri.

 

Vegyük komolyan a mellkasi fájdalmat!

A mellkasi fájdalom vagy diszkomfortérzés többféle kórfolyamatot jelezhet, ezért mindig figyeljünk oda, ha ilyen panaszokat hallunk a szüleinktől, ugyanis ezekben a helyzetekben az idő a legfontosabb tényező. Minél előbb részesül a beteg szakszerű orvosi ellátásban, annál nagyobb esélye van arra, hogy mielőbb felgyógyuljon, vagy arra, hogy életben maradjon.

Ha a mellkasi fájdalomhoz hányinger, szédülés, verejtékezés is társul, azonnal hívjuk a mentőket! A rövid ideig, azaz kevesebb, mint húsz percig tartó mellkasi fájdalom elsősorban angina pectoris, míg a tartós, húsz percet meghaladó fájdalom szívinfarktus gyanúját kelti.

 

A legfontosabb: előzzük meg!

Arra gondoltam, hogy a legjobb az, ha példát mutatok a szüleimnek, és ezzel együtt a saját egészségemre is odafigyelek.

Hétvégén én látom vendégül őket. Ilyenkor halat (omega–3-zsírsavban gazdag), vagy valamilyen zöldséges ételt készítek, így segítve egészséges táplálkozásukat.

Szombatonként megkérem őket, hogy kiránduljanak a gyerekekkel. Sok gyümölcsöt csomagolok, és finom, teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicset is rejtek a csomagba. Gyakran tesznek így közös kerékpártúrát vagy nagy sétát a közeli erdőben.

Szerencsére a dohányzás kimaradt az életükből, így arra nem kell külön figyelnünk, ami nagymértékben megkönnyíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését.

Nagyon fontos számomra, hogy a szüleim sokáig teljes életet élhessenek, részt vegyenek gyermekeik és unokáik életében, illetve hogy a közösen eltöltött idő mindannyiunk számára felejthetetlen maradjon.

Az életmód-változtatás azonban nem mindig elegendő, ezért volt szükségünk arra, hogy konzultáljunk háziorvosunkkal.

Bár azt az orvostudomány is alátámasztja, hogy az életmódváltás nagyban csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, vannak olyan élethelyzetek, amikor már gyógyszer használatára is szükség van. A megelőzés egyik kulcsfontosságú eszköze lehet az Aspirin® Protect 100 mg és Aspirin® Protect 300 mg gyomornedv-ellenálló bevonattal ellátott tabletta, mely alacsony dózisú (100 mg illetve 300 mg) aszpirint, azaz acetil-szalicilsavat tartalmaz. Az aszpirin gátolja a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a vérrögök kialakulásának rizikóját, ezáltal csökkenti a szívinfarktus és az agyi infarktus előfordulásának kockázatát.

 

Az Aspirin® Protect alkalmazásáról azonban feltétlenül konzultáljunk a kezelőorvossal! A gyógyszerrel, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos további érdekes és hasznos információkat a www.szeretemazeletem.hu weboldalon találhatunk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top