Egészség

Segítünk összeállítani a babapatikád

Egy jól összeállított és megfelelően karbantartott házi patika, különösen ha kisbaba van otthon, nagy segítség. Vészhelyzetben fontos lehet, hogy minden kéznél van, éjszaka pedig nem kell ügyeletes gyógyszertár után kutatni a városban.

Minden háztartásban hasznos segítség egy kis doboz vagy szekrény, melyben a család által leggyakrabban használt gyógyszereket, illetve elsősegélynyújtáshoz használatos készletet tartunk. Mivel egy kisbaba mellett még gyakoribbak lehetnek a váratlan egészségügyi vészhelyzetek, ezért nem árt előre felkészülni ezekre, és egy rendezett, áttekinthető és jól felszerelt házi patikát tartani otthon.

Segítünk összeállítani a babapatikád

Ha ez egy falra szerelhető szekrény, fontos, hogy kulccsal zárható legyen: tartsuk is mindig zárva, a kulcs hollétéről pedig tudjon család minden felnőtt tagja. Ha házi gyógyszertárnak egy dobozt nevezünk ki, gondoskodjunk róla, hogy a baba ne érhesse el, még úgy sem, ha például felmászik egy székre.

Hasznos lehet, sőt vészhelyzetben egyenesen életmentő, ha itt tároljuk egy dossziéban, időrendi sorrendbe rendezve a baba összes orvosi papírját, leletét, bármit, ami korábbi betegségeivel kapcsolatos. Így sürgős esetben nem kell kapkodnunk, csak kivesszük innen ezt az irattartót, és már mehetünk is orvoshoz.

Nagyon fontos, hogy a házi patikában tárolt gyógyszerek dobozára mindig írjuk rá tollal, mire használjuk, és mikor bontottuk ki őket. Rendszeresen ellenőrizzük a lejárati időket, illetve azt, hogy felbontás után mennyi ideig áll el az adott készítmény, különben könnyen megtörténhet, hogy az éjszaka közepén derül ki a lázas baba mellett állva, hogy lejárt a lázcsillapító. A lejárt gyógyszerek veszélyes hulladéknak számítanak, így sose a szemetesbe dobjuk őket, hanem adjuk le egy közeli patikában. Ha tudjuk, akár külön rekeszeket is kialakíthatunk tünetek szerint (pl. köhögéscsillapítók, lázcsillapítók stb.) hogy még könnyebben megtaláljuk, amit keresünk.

Elsősegélynyújtáshoz

Kisebb sérülések ellátásához tartsunk steril gézlapot, pólyát többféle méretben, leukoplasztot, sebfertőtlenítőt, sebtapaszt. Mindezt kis dobozban, könnyen elérhető helyen, ollóval együtt tároljuk. Készítsünk össze mindent előre, mert bajban kevésbé tudunk gondolkodni. Rovarcsípésekre, égések kezelésére való készítményeket is szerezzünk be. A babáknál használatos popsikrém pedig nagyobb gyerekeknél is jól jöhet, nehéz széklet esetén, kipirosodott szeméremtest, herezacskó bekenésére. Legyen mindig legalább két lázmérő otthon, hogy ha az egyik valamiért elromlik, legyen tartalék.

Lázcsillapítók

Ezek a gyógyszerek csökkentik a lázat, és egyben javítják a kis beteg közérzetét. A jelenlegi felfogás szerint 38 fokig a lázat a szervezet védekező reakciójának tartjuk, ezért 38,5 fokig nem csillapítjuk. E felett már használhatunk lázcsillapító gyógyszert, 39 fok felett pedig hűtőfürdő és gyógyszer együttes alkalmazását javasolják az orvosok. Ha a baba hajlamos a lázgöcsre, mindenképpen tartsunk otthon lázcsillapító kúpot is. Egyszerre nem adhatunk kétféle fájdalomcsillapítót, és célszerű felírni, melyik vált be leginkább, mert később nem biztos, hogy emlékezni fogunk rá. Használat előtt mindenképpen olvassuk el a betegtájékoztatót, még akkor is, ha úgy gondoljuk, emlékszünk az adagolásra: inkább ellenőrizzük magunkat, mint hogy túladagoljunk egy készítményt.

A paracetamoltartalmú készítmények láz- és fájdalomcsökkentők, használatuknál figyeljünk a túladagolás veszélyére: ha többféle készítményt akarunk adni gyermekünknek, mindig ellenőrizzük a hatóanyagot. Három hónaposnál kisebbeknek ezek adása nem javasolt. A szaliciláttartalmú lázcsillapítók is igen hatékonyak, de 10 éves életkor alatt ne használjuk őket. Viszont már kaphatók kifejezetten babáknak gyártott ibuprofentartalmú láz- és fájdalomcsillapítók, melyeket 3 hónapos kortól adhatunk. Kisbabáknál a lázcsillapítókat természetesen csak kúp vagy szirup formájában tudjuk alkalmazni: a megfelelő készítmény kiválasztásához kérjük orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát.

Egyebek

Jó, ha tartunk a házi patikában köhögéscsillapító szirupot, orrcseppet, gyógyteákat, hasmenést csillapító szert, kisbabáknak puffadás és hasfájás elleni cseppeket, teákat, illetve bármit, amit a gyereknek rendszeresen szednie kell. A folyamatosan szedett készítményekből mindig tartsunk otthon valamennyi tartalékot, mert ezek gyakran a legrosszabbkor fogynak el, vagy csúsznak ki a kezünkből, és törnek össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top