Egészség

170 tini lett rosszul energiaitaltól

Egy évig figyelték, hányan szorulnak itthon ellátásra amiatt, hogy túl sok energiaitalt döntenek magukba. Legtöbbször 18 év alattiakon kellett segíteni.

Bár a chipsadó az energiaitalokra is lesújtott, még mindig nem tudjuk, hol a határ, derül ki az ÁNTSZ jelentéséből. Tavaly november óta 232 esetben jelentették orvosok, tanárok és védőnők, hogy valaki rosszul lett vagy kellemetlen tüneteket tapasztalt magán – valószínűsíthetően energiaital miatt. Előfordult, hogy valaki három litert pörgetőt benyakalt, de a legriasztóbb az, hogy a rosszullétek 77 százaléka 18 év alatti fiataloknál fordult elő, azaz több mint 170 tininek ártott meg az energiaital.

Isszák otthon és a suliban

Még a 8–12 évesek között is előfordultak problémás esetek, és az adatok alapján sokan szülői beleegyezéssel turbózzák magukat, hiszen a legtöbben otthon ittak energiaitalt, mielőtt rosszul lettek. Hiába tiltják több iskolában, a gyengélkedők ötöde a tanítási időben töltötte túl magát koffeinnel.  
A több mint kétszáz esetből 123 alkalommal volt szükség egészségügyi ellátásra, és két gyereknél azt feltételezik, hogy az energiaital miatt alakulhatott ki magas vérnyomás.

170 tini lett rosszul energiaitaltól

„Az energiaitalokról él egy tévképzet, hogy energiát adnak a testnek, így fittebbek, sportosabbak, energikusabbak leszünk tőle, de ez megtévesztő – mondta el a Nők Lapja Cafénak Schmidt Judit dietetikus. – Pluszenergiát nem igazán adnak, csak a koffein és az egyéb serkentő hatású anyagok pörgetik a szervezetet, és ezzel elfedik a fáradtság tüneteit. Ezeknek az italoknak az lenne a céljuk, hogy a felnőttek egy-egy alkalommal jobban bírják a szellemi megterhelést, például ha határidős munkán dolgoznak, vezetnek vagy vizsgára készülnek. De nekik is 2 doboz a maximálisan megengedhető mennyiség naponta.”

Könnyen csúszik

„Sajnos mégis rákaptak a gyerekek, amivel a felnőtteket majmolják. Este ők is szeretnének minél tovább fennmaradni tévézni vagy számítógépezni, de mivel másnap álmosan kelnek, előfordul, hogy már reggel energiaitallal indulnak az iskolába. Nem feltétlenül otthon isszák, van, hogy a buszon, villamoson, a szülők tudta nélkül – magyarázta a dietetikus. – A doboza ráadásul hasonlít a sörök dobozára, így az alkoholivás mintája is hamar rögzülhet már igen fiatalon. Mégis könnyen hozzájuthatnak a gyerekek, nem kell hozzá személyit felmutatni. A gimnazisták még néhol az iskolában is hozzájuthatnak az automatákból, és egy energiaitalos doboz – sajnos – nem is olyan feltűnő a kezükben.”

Függőséget okoz

170 tini lett rosszul energiaitaltól

Az íze ráadásul sokkal kellemesebb, mint a kávénak, így könnyebben is csúszik. Egy ideje megjelentek a félliteres, literes kiszerelésű energiaitalok, amit sokkal könnyebb így túladagolni. Általában a normál méret felel meg egy erősebb kávénak.

„A nagyobb mennyiség nagyon erős vérnyomáskiugrást okoz, ami nagy megterhelést jelent a szívnek, különösen egy fejlődő szervezet számára, ami nincs erre felkészülve – mondta Schmidt Judit. – Emellett a kávéhoz hasonlóan függőséget is okoz valamilyen szinten, már kis dózisnál is. Amikor valaki abbahagyja, megfájdulhat a feje, feszültebb, ingerlékenyebb lehet, akárcsak a rendszeres kávéivás elhagyásakor.”

Csak ajánlás ellenzi

Az biztos, hogy a 18 év alattiaknál a szülőknek nagy a felelősségük abban, hogy a gyerekek ne kapjanak rá az energiaitalozásra. Emellett az iskolákba rendszeresen járnak dietetikusok vagy dietetikus hallgatók, és a szakembereket el is szokták hívni egészségnapokra, ahol elmagyarázzák a veszélyeket. Néhány évvel ezelőtt a Magyar Dietetikusok Országos szövetsége készített egy ajánlást, ami a korszerű és egészséges iskolai büfékről szól. Ebben leírják, hogy a gyerekeknél mérsékelni kell az energiaitalok fogyasztását. Bár többen szerették volna, ha rendelet vagy törvény születik belőle, végül csak ajánlás maradt, így senkinek nem kötelező betartania.

Tolnában idén három általános iskolában betiltották az energiaitalokat, és olvasóink is beszámoltak róla, hogy a gyerekük iskolájában tilos ilyesmit fogyasztani. Volt, aki arról számolt be, hogy Londonban levelet írnak a szülőknek, amiben részletezik, mit vihet be a gyerek és mit nem. Ezt a szülők be is tartják, ha oda akarják járatni a gyereküket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top