Egészség

Beoltatnád magad a patikában?

Oltatni vagy sem – visszatérő kérdés influenzaszezonban. Aki igennel válaszol, annak lehet, hogy elég lesz a gyógyszertárig elmennie.

Beoltatnád magad a patikában?Bár még nincs itt a „szezon”, sokan (akik nem a füstölőben és hasonlókban hisznek), gondolkodnak azon, hogy beoltassák magukat az influenza vírusa ellen, ám ha el is szánják rá magukat, sokszor visszatartja őket a macerás ügyintézés: várakozás a rendelőben a receptírásra, a szer kiváltása a gyógyszertárban, majd vissza az orvoshoz, hogy beadja a vakcinát. Akár már most ki lehet venni egy szabadnapot…

A Magyar Gyógyszerészi Kamara azt javasolja, hogy a patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás, ám a több mint kétezer gyógyszertárból erre csak körülbelül háromszáz lenne alkalmas.
Oltás a gyógyszertárban – ez bevett gyakorlat több országban – például az USA-ban, Írországban, Portugáliában. Előnye, hogy aki szeretné, sokkal gyorsabban, akár néhány perc alatt megszerezheti a védettséget. Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főorvosa szerint ezzel érezhetően növekedhetne a beoltott felnőttek aránya.

A mostani helyzet elég ellentmondásos, hiszen miközben a dolgozó embernek nincs ideje elmenni oltatni, mástól sem retteg, mint hogy egy betegség miatt kiesik a munkából. A KutatóCentrum témában készült felmérése szerint a megkérdezettek egyötöde reális veszélynek tartja, hogy akár az állását is elveszíti így. Az alacsonyabb iskolázottságúak és a negyven év felettiek féltik leginkább a munkahelyüket, míg a fiatal felnőtteknek és a diplomásoknak csak 17-18 százaléka gondolja, hogy elbocsáthatják amiatt, mert lebetegszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top