Egészség

“A második babánál már figyeltem” – LábStoryk a visszerekről

Újabb résszel jelentkezik LábStory sorozatunk, amelyben olvasóink visszérbetegséggel kapcsolatos tapasztalatait, történeteit dolgozzuk fel. Olvasónk ezúttal arról írt, mennyit okult az első terhességéből, hogy a második babánál már ne szembesüljön a vénatágulatok problémájával.

„Azért írom le az én LábStorymat, hogy másoknak talán némi segítséget nyújtson. Mert én olyan oktalanul futottam neki a terhességnek, már ami a visszereket illeti, hogy az csak na – kezdte beszámolóját Linda. – Ilyenkor az ember utánaolvas mindennek; már ami a baba egészségét, fejlődését, növekedését, majdani kajáit illeti. De hogy pár apró trükkel el lehet érni, hogy a szülés után se kelljen hosszúnadrágokra korlátozni a ruhatárat, azt bezzeg sikerült az elsőnél teljesen figyelmen kívül hagynom.

Első gyerek volt, így aztán nem csoda, hogy pillanatok alatt telt el a 9 hónap az izgalmakkal, a vizsgálatokkal, a nagyobb lakásba költözéssel. A vége is szorítós volt, az utolsó két hónapban már nem dolgozhattam, sokat kellett pihennem. Már jó fél év is eltelt a szülés után, kitavaszodott, ideje volt friss levegőn sétáltatni a picit, és jött a felismerés: nagyon csúnyák lettek a lábaim. A várandósság alatti általános megasszonyosodás egy dolog, de ráadásul mindkét lábamat behálózták a vöröses-lilás seprűvénák. Legalább nem dudorodtak a bőr fölé, de világosan átlátszottak a bőrömön” – mesélte.

„A második babánál már figyeltem” – LábStoryk a visszerekről

A szervezetben bekövetkező változások hatására a gyermeket váró kismamák felénél alakulnak ki visszerek, elsősorban a hormonális változások miatt. Az erekben a megnövekedett nyomás hatására a vénák kitágulnak, emiatt a bennük áramló vér nehezebben ürül ki, illetve pangani kezd. Ráadásul a kismamák többségének a testsúlya jelentősen gyarapszik ebben az időszakban, és a szervezet vízvisszatartó hatása is nagyobb.

„Amikor három évvel később kiderült, hogy jön az öcsike, már volt eszem: ki nem hagytam volna  a játszótéri sétákat, mentem, mozogtam. Feküdni is úgy feküdtem, hogy a kanapé magasabb részén felpolcoltam a lábam, mire hihetetlen megkönnyebbülésérzés töltött el. Ilyenkor ugyebár nem lehet szájon át szedendő visszérellenes készítményeket bevetni, de napi szinten hordtam a speciális harisnyát, még otthon is. Meg is lett az eredménye: nemhogy tovább romlott volna a lábaim állapota, az újra felszedett plusz 15 kiló ellenére sem, de a szülés után még vissza is húzódott a visszereim egy része” – nyilatkozott elégedetten az immár kétgyerekes anyuka.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 „A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket, amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top