Egészség

Párosítsd a fehér csokit tökkel! (x)

Három isteni forró ital és két finom melegítő leves, amelyek ebben a szürkeségben egészségesen és betegen is jólesnek.

 

Immunerősítő téli limonádé

Ha nincs otthon tea, akkor citromból és mézből is készíthetünk téli limonádét; ilyenkor minden gramm C-vitamin jól jön. Csak arra figyeljünk, hogy ne használjunk túl forró vizet, inkább meleget, nehogy tönkretegyük a vitaminokat.

Hozzávalók:
• 1-2 citrom
• 2-4 teáskanál méz
• víz

Melegítsünk vizet, facsarjuk ki a citromokat, a citromlevet osszuk el két bögrében, tegyünk mindegyikbe egy-két kanál mézet, majd öntsük rá a langyos vizet és keverjük el, hogy a méz feloldódjon.

 

Párosítsd a fehér csokit tökkel!Forró fehér csokis tökital

A sütőtök és a fehér csoki meglepő és nagyon jó párosítás, forrócsoki formájában tökéletes a hideg téli napokra.

Hozzávalók (4 főre):
• 7 deci tej
• 1 kiló sütőtök
• fél teáskanál fahéj
• negyed teáskanál gyömbér
• nyolcad teáskanál szerecsendió
• 1 teáskanál vanília vagy vaníliaaroma
• 100 g fehér csoki
• csipet só

A tököt megtisztítjuk, feldaraboljuk, megsütjük. Egy edényben összeturmixoljuk a tejjel és a fűszerekkel, átöntjük egy lábosba, felforraljuk, majd beledobáljuk a csokidarabokat. Kevergessük, amíg fel nem olvadnak, és töltsük bögrékbe a tökös csokinkat. 

Megfázás elleni forró ital

Ha megtörtént a baj, és már eldugult az orrod, fáj a torkod, sőt, köhögsz is, akkor a patikában is érdemes körülnézni. A megfázás tüneteit enyhíti a TriActin Wick forró italpor, ami csökkenti a fájdalmat és a lázat, segít kidugítani az orrot, elmulasztani a torokfájást, és a hurutos köhögés ellen is hatásos. Este a forró, citrom ízű ital után jólesik beburkolózni az paplan alá, és egy jó nagyot izzadni. Ha nagyon magas a lázad, de a köhögés nem gyötör, akkor jobb választás a SymptoMed Wick forró italpor.

Francia hagymaleves

Megfázás ellen a vöröshagyma is valóságos áldás, a bedugult orrunkat teljesen kitisztíthatjuk, ha elrágunk egy fél fejnyit belőle. Levesként az egész testünket átmelegíti, ráadásul olcsó, és nem is túl bonyolult elkészíteni, csak türelem kell hozzá az elején.

Hozzávalók:
• 5 deka vaj
• 1 kiló vöröshagyma
• 1,2 liter marhahúsleves (leveskockából is lehet)
• kakukkfű
• 1 bagett
• 1 gerezd fokhagyma
• pár csepp extra szűz olívaolaj
• 10 deka eidami vagy ementáli sajt

A vajat felolvasztjuk egy méretes serpenyőben és türelmesen elkezdjük dinsztelni a hagymát, amíg meg nem puhul, de még nem barna. Húsz perccel később kicsit feljebb vesszük a hőfokot és még egy negyedórát főzzük. Akkor jó, ha a hagyma megbarnult, kicsit ragadós lesz és karamellizálódik. Öntsük hozzá a húslevest, fűszerezzük meg, és rotyogtassuk még tíz percig.

Közben pirítsuk meg a kenyeret, dörzsöljük be a fokhagymagerezddel mindkét oldalát, és csepegtessük meg egy kis olívaolajjal. A sajtot reszeljük le, szórjuk a karikákra szelt bagettre, és grillezzük rá, amíg meg nem pirul kicsit. Tálaláskor tegyük a levesbe a bagettszeleteket.

Borscs, az orosz céklaleves

Most, hogy minden boltban lédús céklákkal találjuk szembe magunkat, ideje kezdeni valamit ezekkel a mifelénk főleg ecetes salátákba használt zöldségekkel. Sütve is isteni, de egy jó kiadós téli levest is kihozhatunk belőle. A borscsból végtelen számú variáció létezik, máshogy készítik a lengyelek, az ukránok és az oroszok, és persze minden háziasszony a saját receptjére esküszik. Ez most egy orosz változat.

Párosítsd a fehér csokit tökkel!

Hozzávalók:
• 50 dkg hús (sertés, csirke is lehet, vagy bármilyen levesnek való húsos csont)
• 20 dkg sárgarépa és fehérrépa – csíkokra vágva
• 40 dkg cékla – csíkokra vágva
• 20 dkg krumpli – kockázva
• 20 dkg édes káposzta – szeletelve
• 1 vöröshagyma – finomra aprítva
• 1-2 babérlevél
• kis doboz paradicsompüré
• olaj
• cukor
• fél citrom leve
• pár szem egész bors
• őrölt feketebors
1 evőkanál liszt tejföl

A húst feltesszük főni nagyjából 2 liter hideg vízbe a babérlevéllel együtt, ha felforrt, leszedjük a habját. Közben a zöldségeket a káposzta és a krumpli kivételével olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a krumplit és a káposztát is. Ráöntjük a paradicsompasztát, és néhány kanál húslével puhára pároljuk. Ha megvagyunk, mehet rá az összes húslé, kis cukorral, sóval, borssal és a citromlével beízesítjük, majd kevés rántással besűrítjük. Savanykás, édes levest kell kapnunk. Ha több zöldséget teszünk bele, a rántás elmaradhat. Tejföllel tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top