Egészség

Homeopátia – nahát, még erre is jó?!

Egyre több az olyan orvos, aki nemcsak az akadémikus tanokban hisz, de a homeopátia erejében is, és velük egyre több páciens nyitott erre a kezelési módra. Azt viszont kevesen gondolják, hogy olyan súlyos kórképek esetén is segíthet, mint az ekcéma, az asztma, az epilepszia vagy a magzati oxigénhiány.

HOMEOPÁTIAEgészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás: ezek az alapvető dolgok elengedhetetlenek a testi egészséghez, de önmagában kevés lehet lelki harmónia nélkül. És ahogyan az egészséghez több kell, úgy a gyógyuláshoz is: nem elég a szervezetet és a tüneteket kezelni – a teljes megbomlott egységet kell helyreállítani a lélekkel együtt. Az akadémikus orvoslás sokszor a tünetek elnyomására törekszik, kevésbé koncentrál a háttérben zajló, a valódi okokat adó folyamatokra. Így aztán a tünetek újra és újra előjönnek…
Ezt a körforgást tudja sikerrel megbontani a homeopátia, a lelki egyensúly megteremtésének egyik lehetséges módszere. „A homeopátia a fókuszoláshoz hasonlóan működik, megszabadítja az embert gondolatai nem racionális, megoldást nem hozó, de energiát annál inkább felőrlő, meddő körözésétől – véli dr. Cesko Izabella házi gyermekorvos. – Az egyedülálló a homeopátiában az, hogy mindehhez nem kell folyamatos külső segítség, hanem az alkati szer rendszeres bevételével önműködően segít a téves alapgondolatok megszüntetésében. Így azokból kevésbé fejlődik ki tudatalatti molylepke, mely szétrágja az ember pszichéjét, majd testi betegséget okoz.”

A megfelelően alkalmazott homeopátiás alkati szer gyógyítóereje hatalmas és utánozhatatlan a doktornő szerint. Dr. Cesko Izabella több mint tíz éve híve a homeopátiának (ma már nincs ezzel egyedül az orvosok között), és azt tapasztalja, hogy az emberek egyre inkább értik és elfogadják e gyógymód jelentőségét. Ám ez nem volt mindig így. „Eleinte furcsán néztek rám, évekig tartott, míg

Homeopátia – nahát, még erre is jó?!

Epilepszia esetén
Akut stresszhatás következtében különböző betegségek, kórképek alakulhatnak ki, leggyakrabban epilepszia és különböző fájdalomszindrómák. Ezekben a súlyos esetekben a homeopátiás kezelést csak nagyon szoros, rendszeres orvosi kontroll mellett szabad végezni, hiszen ilyenkor mindig a reakció erőssége, milyensége alapján folytatjuk a homeopátiás szer szedését. Miután sikerült semlegesítenünk az akut stressz okozta káros hatást, felszínre kerül a páciens alkata, ekkor már érdemes és könnyebb saját szert keresnünk a részére.”
Dr. C.I.

elhitték, hogy működik, de ma már nagyjából mindenki ismeri, és a én pácienseim kétharmada el is fogadja  alternatívaként. Ehhez persze az kell, hogy hatékony legyen, hogy sikereket érjünk el vele.”
A doktornő szerint ez nem is olyan egyszerű, hiszen a kis golyók formájában szedhető homeopátiás szerek nem olyanok, mint az ismert gyógyszerek: az egyik fejfájásra jó, a másik lázcsillapításra… itt igen bonyolult a szerválasztás. „Vannak ajánlott indikációk, de a személyre szabott terápia hatásosabb – mondja szakértőnk. – Ennek a nehézsége az, hogy ha elsőre nem érez javulást az illető, akkor nem azt mondja, hogy az orvos nem csinált jól valamit, hanem hogy a homeopátia nem működik, ami nem igaz, csak okosnak kell lenni, hogy megtaláljuk a megfelelő szert.”

Ha például járványok miatt egy-két hétig hasonló problémákkal jönnek a páciensek és hasonlóak a tünetek, néhány beteg után ki lehet tapasztalni, melyik az ideális szer a homeopátia kínálatából. „Egy megfázásnak például néhány nap alatt el kell múlnia, ha pedig szövődmények adódnak, akkor az alkati szerek segítenek” – magyarázza a doktornő, aki minden, egy náthánál összetettebb esetben igyekszik egyrészt a személyiség, másrészt a kísérőtünetek alapján ajánlani megfelelő kombinációt.
Allergia, influenza, hasi panaszok…: ezeknél a problémáknál sokaknak eszébe jut kipróbálni a homeopátiát. Azt már kevesen tudják, hogy komolyabb gondok, visszatérő vagy tartós kóros állapotok esetén is érdemes kísérletet tenni. Ilyen lehet a migrénes fejfájás, az ekcéma, az asztma, de akár az epilepszia vagy a magzati oxigénhiány nyomán kialakult állapot – utóbbiakat a többség visszafordíthatatlannak gondolja, azt meg végképp nem feltételezi, hogy a homeopátia segíthet. „Mindenhol lehet próbálkozni, mert legalább javulást el lehet érni, ha teljes gyógyulást nem is – mondja Cesko Izabella. – Egy veleszületett agyi elváltozás miatt kialakuló epilepsziát például nem gyógyít meg ez a módszer, de a rohamokat képes ritkítani. Érdemes legalább kiegészítő terápiaként kipróbálni.”
Ízületi problémák, magas koleszterinszint, diabétesz, magas vérnyomás, hormonproblémák,

A koraszülött babákért
„Már a szülés után, az intenzív osztályon érdemes megkezdeni a sérült vagy koraszülött gyermek korai homeopátiás kezelését, naponként kontrollal és az aktuális tünetek alapján választott homeopátiás szerrel. Ezzel, majd a minél korábban megkezdett, korai fejlesztést adó Dévény-kezeléssel jelentős állapotjavulás érhető el olyan estekben is, amikor igen súlyos mentális sérüléssel, mozgáskárosodással jár az oxigénhiány hatása.”
Dr. C.I.

meddőség…: sorolja a doktornő azokat az eseteit, amelyekben már segített egy-egy alkati szer. Nem is gondolnánk, de például az asztma is jól reagál: akár egy nap alatt meg tudja szüntetni a sípoló nehézlégzést, de az allergia is teljesen tünetmentessé tehető még diéta nélkül is.
A „lenyomatszerűen” ható terápia előnye, hogy nem juttat méreganyagokat a szervezetbe, hatékony választás esetén gyorsabb gyógyulást eredményez, akár gyermekről, akár felnőttről van szó, és csökken a visszaesés kockázata – tudjuk meg.

„A mai tudásunk nem elég ahhoz, hogy megfejtsük, hogyan működhet ez. Minimális hatóanyag kerül a szervezetbe, az oldott anyag kiürül, de a segítő molekula mintája ott marad a szervezetben, és mint a kulcs a zárhoz, illeszkedik a kiváltó okhoz” – mondja Izabella, aki szerint akkor is eredményes a dolog, ha aki használja, nem hisz benne.
Ha meg is próbáljuk ezt az utat, közben nem szabad felhagyni a gyógyszeres kezelésekkel sem, pláne ha korábban már elkezdtük. Ám ahogy múlnak a panaszok – mondja a doktornő –, fokozatosan le lehet építeni ezeket. „Tévhit, hogy a kezdeti alkalmazásnál rosszabbodik az alapállapot. Ha jó szert választunk, rögtön megindul a javulás. Mindig megvan a megoldás, csak rá kell lelni arra, ami kimondottan számunkra lesz az.”

Új funkció a Válaszkeresőn!
Mostantól akkor is nyugodtan használhatod a Válaszkeresőt, ha személyes a megoldásra váró problémád. Bevezettük az anonim kérdezési lehetőséget, így biztosan nem derül ki, hogy rólad van szó, mégis megoldást kaphatsz a problémádra a szakértőinktől vagy a tapasztaltabb olvasóktól. A Nők Lapja Café-s regisztrációdra így is szükség van, de amikor beírod a kérdésed, akkor bejelölheted, hogy a felhasználóneved ne jelenjen meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top