Egészség

Cselezd ki az éhségrohamokat!

Nem baj, ha pár falat erejéig megadjuk magunkat, állítólag ettől ugyanúgy elmúlik az éhség, mintha egy zacskó chipset eltüntettünk volna.

Cselezd ki az éhségrohamokat!Az ünnepek után lassan beindul a fogyókúrás szezon, de sokszor hiába próbáljuk megvonni magunktól a finom falatokat, amikor legkésőbb este leküzdhetetlen ehetnék tör ránk. Ilyenkor ráadásul már nem egy kis pohár natúr joghurt után szoktunk ácsingózni, hanem egy kis sült krumplira, édességre vagy más nassolnivalóra.

Nem is evés közben jön az étvágy

Most a tudomány siet a segítségünkre abban, hogyan legyünk úrrá az ilyen helyzeteken: állítólag ha egy harapás erejéig engedünk a kísértésnek, akkor elmúlik a sóvárgásunk. Bár azt gondolnánk, hogy evés közben még jobban megjön az étvágyunk, a Cornell Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy pár falat után is ugyanúgy lecsillapodik az étvágyunk, mintha egy egész zacskó chipset eltüntettünk volna.

A kísérlethez két csoportra osztották a nassolni vágyó alanyokat, az egyik felük csak kis adag ropogtatnivalót kapott, míg a többiek nagyot. Mindkét csoport ugyanúgy lenyugodott a nassolástól mennyiségtől függetlenül, és 15 perccel később teljesen elillant mindenkiből az evés utáni vágy.

„Ha valaki vigyáz a súlyára, akkor kicselezheti az éhségrohamokat, ha csak harap egyet-kettőt, majd vár. Negyed órával később nyoma sem lesz a faláskényszernek” – vonta le a tanulságot a kutatás vezetője. Még jobb, ha eleve fogyókúrás nassolnivalót választunk.

Cukorbetegeknek lehet aszpartámtartalmú édesítőszert fogyasztani?
Erre és még sok minden másra is választ kaphatsz a Válaszkereső oldalon. De bármi mást is kérdezhetsz, a közösség segít!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top