Egészség

6 hónap szürkeség – mit okoz a napsütés hiánya?

Testünk és lelkünk is megsínyli a naphiányos hónapokat, így februárra érezzük: már a vésztartalékok is kiürülőben. A D-vitamin ráadásul létszükséglet: betegségek melegágya lehet az, ha hosszan hiányzik a szervezetünkből.

6 hónap szürkeség - mit okoz a napsütés hiánya?Hogy hóban, latyakban járunk, hogy a reggeli ébredéskor még, az esti hazainduláskor már sötét van, hogy csontig bugyolált hóemberként közlekedünk a téli hónapokban, az meglehetősen megviseli az ember lelkét. Az viszont, hogy alig 8 órát élvezhetjük csak a napsütést, szemben a nyári időszakkal, amikor 14 órán át sütkérezhetünk, nemcsak lelkünket, de testünket is rombolja, energiánk is érezhetően kevesebb. A nap ebben az időszakban gyengébben és jóval rövidebb ideig süt, ezért szervezetünk is takarék-üzemmódra kapcsol. Ez azt jelenti, hogy immunrendszerünk a megszokottnál érzékenyebb, gyakrabban fázunk meg, mivel kevesebb antitestet termelünk. Anyagcserénk szintén megsínyli a téli napokat: korlátozott kapacitással működik, aminek egyenes következménye, hogy a zsírpárnák is könnyebben lerakódnak.
Nem is kevesen depresszióba burkolóznak, és szinte belebetegszenek a napsugarak hiányába – és ez bizony nemcsak lelki reakció. Az ok a fényhiányban keresendő, aminek hatására az agyban a tobozmirigy melatonint választ ki. A melatonin felelős a kedvetlenségért, a megnövekedett alvásigényért és a fáradságérzetért. Ugyanakkor az „árnyékos” időszak tényleges hiányállapotot is okoz.

Alapkő a szervezetben

6 hónap szürkeség - mit okoz a napsütés hiánya?Hogy megfázás ellen tömjünk magunkba C-vitamint, amennyit csak lehet, figyeljünk a megfelelő vaskészletekre, mert különben fáradékonyak és vérszegények leszünk, közismert mondatok. Ezzel szemben még a kutatók is csak most kezdik felismerni a D-vitamin szerepét.
Depresszió, cukorbetegség, meddőség, skizofrénia, érelmeszesedés – csak néhány kiragadott példa abból a többtucatnyi betegségből, amelyek kialakulásában bizonyítottan szerepe van a D-vitamin hiányának. A „napvitamin” ugyanis a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőeleme az emberi szervezetnek: szerepe van a csontok és az idegrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, miközben a magyar lakosság kétharmada súlyos D-vitamin-hiányban szenved (tél végén különösen).

„A napfény az élet alapfeltétele. A hatására az emberi szervezetben termelődő D-vitamin pedig valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon »előanyaga«, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára hat közvetlenül. Ennek tükrében igazán aggasztó, hogy a lakosság a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jut hozzá – figyelmeztet a Magyar Prevenciós Orvos Társaság. – Ezen az éghajlaton ősztől tavaszig a napfény nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek, például bizonyos tengeri halfajták fogyasztása pedig Magyarországon a nullához közelít” – mondja dr. Takács István, a szervezet elnöke.

A kicsiknél is hiányzik

A gyerekek esetében pedig különösen fontos a figyelem. A Tűzoltó utcai Gyerekklinikán például vizsgálják az ott kezelt gyerekek D-vitamin-szintjét, és az eredmények szerint éves átlagban 40 százalékuk D-vitamin-hiányos, 15 százalékuk súlyosan. Mivel ez felmérés a nyári hónapokban bekerült gyerekek eredményeit is tartalmazza, biztosan állíthatjuk, hogy a téli hónapokban ezek az arányok még rosszabbak.

A hazai szakemberek azt javasolják, méressük meg rendszeresen D-vitamin-szintünket (egyszerű vérvizsgálat), ezenkívül novembertől márciusig fogyasszunk napi 2000 egységet a „napelemből”. Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája (ám ebből is minden nap legalább 16-18 darabot kellene megenni az elégséges bevitelhez), a régen alkalmazott ricinusolaj, a tőkehalmáj vagy a tengeri halak, de az egészséges D-vitamin-szint télen mesterséges pótlás nélkül gyakorlatilag elérhetetlen. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top