Egészség

Tippek az influenzabiztos munkahelyért

Mennyi ideig fertőz a kilincs, amit a beteg munkatársunk fogott meg? Hány nap után nem fertőzünk, és mehetünk nyugodtan dolgozni?

Hiába tudjuk, hogy jobban járna a világ, ha otthon maradnánk betegen, sokszor kénytelenek vagyunk bemenni a munkahelyünkre, akármennyire is rosszul érezzük magunkat. Ugyanígy vannak ezzel azok a munkatársak is, akiket legközelebb mi kerülgetünk, nehogy ránk tüsszentsenek.

Tippek az influenzabiztos munkahelyértMilyen civilizált megoldásokat alkalmazhatunk ilyen helyzetekben? Betegek között dolgozó egészségeseknek és egészségesek között dolgozó betegeknek is adunk tanácsokat, mielőtt ideér az influenzajárvány.

Vámpírtüsszentés

Nem csak mi magyarok hajtjuk magunkat, amikor nem szabadna. Amerikában az emberek 80 százaléka vánszorog be dolgozni betegen, és annak, aki otthon marad, a kétharmada visszamegy dolgozni, amíg még fertőz.

Ott a vámpírtüsszentést javasolják, vagyis hogy a tenyerünk helyett a könyökünk hajlatába küldjük a kórokozókat, mert azzal biztos nem fogdosunk össze később semmit. A másik megoldás a zsebkendő. Aki betegen megy emberek közé, mindig legyen tekintettel a többiekre, ne tüsszögjünk másokra, és ne várjuk meg, amíg menekülni kezdenek előlünk.

Tudd, mi meddig fertőz!

Aki csak pár napot tud otthon lenni, az kezdje rögtön a betegség elején. Náthásan ilyenkor fertőzünk a legjobban, influenzásan a második és a harmadik nap a legveszélyesebb. Gyorsabban is gyógyulunk, ha az elején a regenerálódásra fordítjuk minden energiánkat, és pihenünk, amíg a szervezetünk dolgozik.

A náthát és az influenzát sajnos a betegség kezdetétől még egy hétig továbbadhatjuk másoknak, és az itt-ott magunk után hagyott vírusok két napig életben maradnak, legalábbis a keményebb felületeken. A bőrünkön szerencsére mindössze öt percig húzzák.

Ne szenvedjünk!

Ha még nem állunk a helyzet magaslatán, de benn kell lennünk, és szeretnénk ezt minél kevesebb krákogással megúszni, akkor térjünk be egy patikába. Hasznos lehet egy  köhögés elleni szirup, vagy egy csomag mézes toroknyugtató cukorka. Ezek segítenek abban, hogy jobb közérzettel és kevesebb prüszköléssel érjünk a munkanap végére.

Otthonról is lehet?

Tippek az influenzabiztos munkahelyért

Ha olyan munkát végzünk, próbáljuk megbeszélni a főnökünkkel, hadd dolgozzunk otthonról. Így nem esnek ki értékes munkanapok, és ő sem veszíthet el több embert amiatt, hogy mi ráragasztjuk a betegséget. Ha sikerül, a bizalommal ne éljünk vissza, legyünk elérhetőek egész nap, és kommunikáljuk, mire jutottunk. Ha bizonyítunk, talán legközelebb is belemennek a távmunkába.

Aki még nem beteg

A rendszeres kézmosást nem spóroljuk meg, mivel ha mást nem, a kilincseket, villanykapcsolókat, vagy a hűtőajtót biztosan megfogjuk egymás után. Aki tömegközlekedéssel jár, annak ez minden kör után plusz egy kézmosást jelent.

Akkor szabadulunk meg a csapnál vírusoktól, ha legalább 15 másodpercig szappanozunk, és ebből a kézfejünk sem marad ki. Közben eldúdolhatjuk magunkban a kedvenc dalunk refrénjét párszor, hogy könnyebben teljen az idő. Ha nincs mindig kéznél mosdó, akkor a kézmosó zselék vagy kendők is megteszik.

Tippek az influenzabiztos munkahelyért

Hol jár a kezed?

Itt az idő, hogy leszokjunk az arcunk birizgálásáról! A vírust úgy is összeszedhetjük, hogy a saját kezünkkel juttatjuk el a szemünkbe, a szánkba vagy az orrunkba. Mivel a telefonunkat gyakran tartjuk az arcunk közelébe, érdemes azt is letisztítani alkoholos törlőkendővel. Aki számítógép mellett dolgozik, az az egeret, a billentyűzetet és az asztalt is takaríthatja gyakrabban.

Szellőztessünk többször!

Minél többen dolgozunk egy légtérben összezárva, annál fontosabb, hogy időnként felfrissítsük az elhasználódott levegőt. Ezzel a levegőben úszkáló vírusokat is kiengedjük, és a levegőcsere után az agyunk is jobban vág majd.

Tudj meg többet a Sinex Wick Orrspray-ről! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top