

galéria
Megnézem
Összes kép (7)
galéria

Immunerősítő ételek
Immunerősítő ételek

1/7
<b>Joghurt</b>: A joghurt napindítóként nagyon jólesik a gyomornak, és vacsorához is kiváló kalóriaszegény választás, ráadásul a benne található jó baktériumok megvédenek a fertőzésektől. Kutatások bizonyítják, hogy aki rendszeresen eszik probiotikus joghurtot, annak a szervezetében megemelkedik a fehérvérsejtek száma, és ezáltal megerősödik az immunrendszere. Arra figyeljünk, hogy olyan joghurtot vegyünk, amiben élő joghurtkultúrák vannak. Általában a legolcsóbb, legegyszerűbb joghurtok pont megfelelnek ennek a feltételnek.

2/7
<b>Oregánó:</b> Ha erre a finom illatú növényre gondolunk, rögön összefut a szánkban a nyál, de nem csak az élvezeti értéke magas. A fűszernövények általában is gazdagok antioxidánsokban, de a legtöbb az oregánóban található. Ráadásul gyakran fokhagymát és paradicsomot eszünk mellé, és ezek tovább fokozzák a jótékony hatását.

3/7
<b>Shiitake gomba:</b> Világszerte az egyik legtöbbet használt gyógygomba a shiitake, több ázsiai országban ezt adják a beteg családtagok ételéhez, mivel mindenre jó csodaszerként tartják számon. Kutatások bizonyították, hogy segít kivédeni az influenzát, az oltás természetes alternatívája is lehet. Itthon is termesztik, és ha szárított gombaként vesszük, feldobhatjuk vele a tojásrántottát, a tésztaszószt vagy pizzát, ám valószínűbb, hogy kapszula formájában jutunk hozzá.

4/7
<b>Pecsétviaszgomba:</b> Szintén immunerősítő hatású a Magyarországon is időtlen idők óta termő pecsétviaszgomba, másik nevén ganoderma, és Kínában évezredek óta a gyógynövények királyaként tekintenek rá. Ott erős teát főznek belőle, vagy tinktúrát készítenek a gombából. A modern kutatások igazolták, hogy hatékonyan véd az influenza ellen, és emellett számos jótékony hatását elismerik, ráadásul a tapasztalatok szerint a rendszeres fogyasztása energikussá tesz. Ha gombapor formájában jutunk hozzá, akkor naponta kétszer egy kanállal tegyünk belőle ízesítőként a főztünkbe, a joghurtunkba vagy kávéba, teába, de kereshetjük keleti teákat áruló boltokban a ganodermás kávét is.

5/7
<b>Tök:</b> Szerencsére egyre nagyobb divat a sütőtökleves, és tulajdonképpen minden, ami tök. Ebben a téli időszakban pont erre van szüksége a szervezetünknek. A tökben található béta-karotinból a szervezetünk A-vitamint állít elő, ami közvetve szintén az immunrendszerünket acélozza meg, emellett a légzőrendszert is segít karbantartani. Természetesen a répával is elérhetjük ugyanezt a hatást, hiszen annak is magas a béta-karotin-tartalma, és minél élénkebb a színe a zöldségünknek, annál jobban járunk vele.

6/7
<b>Csípős paprika:</b> Egy jó ecetes, csípős almapaprika kellemesen lezsibbasztja a fájó torkot az ilyesmire hajlamosaknál, és a kutatások szerint a betegségek megelőzésében is segíthet. Háromszor annyi ellenanyag termelődik ugyanis azok a szervezetében, akik három hétig naponta esznek kapszaicinnal felpaprikázott ételt. Márpedig az ellenanyagok feladata pontosan az, hogy felismerjék és megsemmisítsék a szervezetünkbe tolakodó baktériumokat és vírusokat.

7/7
<b>Zabpehely és gersli:</b> A zabban és az árpában megtalálható béta-glükán nevű rost azokat a falósejteket aktivizálja, amelyek szintén a betolakodó kórokozók ellen dolgoznak a szervezetünkben. Norvég kutatók mutatták ki, hogy ennek a rostnak legalább olyan erős antioxidáns hatása van, mint az influenzaszezon idején az immunrendszer megerősítésére használt echinaceának. Úgyhogy jöhet reggelire a zabpelyhes müzli vagy a zabkása, és főételek mellé köretnek kísérletezhetünk az árpával.







Tudj meg többet a Sinex Wick Orrspray-ről! »