Egészség

Létezik-e hatékony fogfehérítés?

Nem mindenkinek lehet vakító fehérre világosítani a fogait, de azért lehet tenni a sárgulás ellen!

„A legkíméletesebb fogfehérítő a Photoshop” – jegyzi meg viccesen Yosimura nevű hozzászólónk a Nők Lapja Café fórumán. Sokan a szódabikarbónára esküsznek, mint egyszerű, házi módszerre, ami alig kerül valamibe. Ugyanakkor aki próbálta már, biztosan érezte, hogy a fogínye belesajdul a szódabikarbónás fogmosásba. Vannak elvetemültebb házi fogfehérítők, akik a haj szőkítésére való hidrogén-peroxidot használják a fogaikra. Hát van, aki esküszik rá, nekünk azért meredeken hangzik.

Ezekre figyelj fogfehérítés előtt!

„Az én fogorvosom nem ajánlja a fogfehérítést, helyette egy olyan tisztítást javasol, amikor narancsízű, homokszemcseszerű dolgokkal »lefújja« a fogról a rátelepedett piszkot. Utána azért valamivel fehérebb lett a fogam, nem azt mondom, hogy nagyon-nagyon. De eszméletlen, hogy milyen tiszta érzés van utána a szádban” – meséli a „majdnem fogfehérítős” élményét a Nők Lapja Cafénak Krisztina.

„Nagy dilemmám van. Teljesen jók a fogaim. Legelőször 36 éves koromban kellett a fogorvosnak

 Otthoni módszerek

– szódabikarbóna: citromlével, borsmentaolajjal összekeverve ajánlják
– fogfehérítő matrica: a fogsorra kell ragasztani, fél óráig rajta hagyni, több napon keresztül
– otthoni sínes módszer: a fogorvosnál kezdődik, aki egy egy műanyag sínt tesz fel, amiben fehérítő anyag van, ezt kell otthon viselni
– fogfehérítő fogkrém: nyilván ezek közül többet próbáltatok, mindenkinek máshogy jön be

hozzányúlnia, csak egy fog volt lyukas, egyébként mindig csak kontroll, illetve fogkőlevételem volt” – írja Cokegirl a fórumonkon, de bizonytalan, hogy vajon nem árt-e a fogainak azzal, ha elmegy egy fehérítésre.

Otthoni veszélyek

„Érzékennyé válhatnak a fehérítés után pár napig a fogak, de ez aztán visszaáll, és nem okoz károsodást – magyarázza a Nők Lapja Cafénak Zöld Gábor fogszakorvos, a Relaxdent fogászat vezetője. – Azért kell vigyázni a házi módszerekkel, mert mi a rendelőben fogfehérítés közben védjük a lágy részeket, az ínyt, hogy ne sérüljön meg, de a laikus otthon nem feltétlenül tudja, mit kell csinálnia. Ha valakinek több tömése is van elöl, akkor gondolni kell arra is, hogy a töméseket nem fehéríti a kezelés, és nem lesz esztétikus, ha foltos a fogsora” – magyarázza a fogszakorvos.

Egy másik fórumozónk kifejezetten rossz tapasztalatot szerzett. „Az, hogy milyen kellemetlen volt 2-3 napig utána, nem írom le, mert bár alig tudtam elaludni és létezni 3 napig a fogfehérítés utáni érzékenységtől, az egy dolog.” Ugyanakkor azt írta, hiába volt a szenvedés, mert ugyanolyan színűek maradtak a fogai, mint előtte.

Ezekre figyelj fogfehérítés előtt! „Sokan azt hiszik, hogy a fogfehérítés örökre szól, pedig nem: egy-két évente meg kell ismételni – mondja Zöld Gábor. – Az eredmény mindenkinél más árnyalatú fehérség lehet, ezt tudni kell mindenkinek, mielőtt belevág.”

Több módszer is létezik: az otthoni sínes megoldás is a fogorvosi rendelőben kezdődik, és aztán otthon kell a sínt akár egy héten keresztül is hordani.

Birek2-nek bevált a sínes módszer, azt írja a fórumunkon, hogy meg volt elégedve, hiszen pár árnyalattal világosabb lett tőle a fogsora, és nem lettek hiperérzékenyek a fogai.

Az elérhető maximum

Vannak olyan fogászatok, ahol ezt a sínes módszert sem szívesen ajánlják, mindenképpen szeretnék a rendelőben tartani a pácienst.

Orvosi módszerek:

– plazmaívlámpás: felkennek egy speciális gélt, és megvilágítják lámpával
– homokfúvásos polírozás: finom por és víz keverékével lefújják a felületi szennyeződéseket
– fehérítő sín: lenyomatot vesz az orvos a fogakról, ez alapján készítik el a sínt, amit otthon lehet hordani

„Fontos, hogy a »fogváltási színnél« nem lehet világosabb színűre fehéríteni egy fogat” – mondja Einetter Katalin, az MXdent fogászat vezetője. Vagyis amikor a tejfogaink után kinőnek a „rendes” fogaink, azok fehérsége lesz az alapszínünk, fehérítéskor ezt az árnyalatot nyerhetjük vissza. „Persze lehet vigyázni a színre, a legnagyobb klasszikus ellenségek a vörösbor, a dohányzás, kávézás, a teázás, a kóla és az ételszínezékek” – teszi hozzá a fogorvos. A fehérítés során a fog pórusaiban a hidrogén-peroxid oxidálja a szennyeződéseket, vagyis a fogban lerakódott szennyeződéseket távolítják el.

A fogfehérítés ára nagyon változó: függ az anyagok minőségétől, a módszertől. Már 20 ezer forintért is kínálnak fehérítést, de akár 120–150 ezer forintba is kerülhet a hollywoodi mosoly.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top