Ne várd meg, hogy kicserepesedjen!

nlc | 2013. Február 26.
Nem kötelező velejárója a náthának a fájóan kidörzsölt orr és a menthetetlenül cserepes száj. Segítünk, hogyan ápold a kényes területeket betegen!
Ne várd meg, hogy kicserepesedjen!

Mindenki ismeri azt a pillanatot, amikor napok óta a száján lélegzik, a szája kicserepesedik, és egyszer csak rádöbben, hogy többé nem érinthet papírzsebkendőt az orrához, annyira fáj már a bőre. Jobb, ha ezt nem várjuk meg, és az elejétől fogva kíméljük és ápoljuk a bőrünket. Segítünk, hogyan!

A krémek előtt

A fűtött szoba meleg levegője még az egészséges orrnak sem tesz jót, hiszen kiszárítja a nyálkahártyát, ezért mielőtt a krémekhez nyúlunk, nem árt gondoskodni a párásításról. (A párásító készülékekhez és módszerekhez itt találsz útmutatót.) Az is fontos, hogy belülről tápláljuk nedvességgel a szervezetünket, azaz igyunk sok folyadékot, ami megfázás vagy influenza esetén különben is alapszabály.

Most ne sajnáljuk a pénzt a száz forinttal drágább zsebkendőre sem, kevésbé dörzsöli majd ki az orrunkat. Ha esetleg jó ötletnek tűnne egy melegvizes fürdő vagy zuhany, akkor gyorsan tegyünk le róla, mert csak jobban kiszárítja a bőrünket. A bőrradírt is érdemes pihentetni, hiába szeretnénk megszabadulni a hámló bőrdaraboktól.

Ha babapopsira jó, orra is

Ilyenkor szomjazza az ember gyötört bőre a krémet, de előfordulhat, hogy égni kezd az orrunk töve, miután bekentük a sima nappali vagy éjszakai krémünkkel. Kézenfekvő megoldás lehet egy babapopsi kenőcs, amit végülis arra találtak ki, hogy a bőrt ne kezdje ki a dörzsölés és a nedvesség, de más lanolinos krémmel is próbálkozhatunk. A lanolin, másik nevén gyapjúviasz ugyanis természetes eredetű hidratáló, ami nagyszerű vízlepergető tulajdonságokkal rendelkezik.

E-vitamin és természetes olajok

Szintén jót tesz ilyenkor a bőrnek az E-vitamin, ami sok bolti hidratáló krémben megtalálható, de hozzájuthatunk vitaminos krémekhez a patikákban is. A helyben kikevert kozmetikumok általában nemcsak olcsók, de tartósítószert, mesterséges illatanyagot vagy színezéket sem tartalmaznak.

A szőlőmagolajat magában is használhatjuk, mivel nagyon jól felszívódik a bőrbe, antioxidáns hatású és rengeteg benne az E-vitamin. Szintén jó szolgálatot tehet ilyenkor a mandulaolaj, ami enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és apasztja a gyulladásokat. Sokat javíthat a helyzeten egy aloe verás vagy körömvirágos krém, mivel ezek a gyógynövények nyugtatják a bőrt és segítenek regenerálni.

Az orr nyálkahártyáját sem érdemes elhanyagolni, ha orrbefújót választasz, keress természetes összetevőt is tartalmazó orrspray-t! Legjobban az eukaliptuszt és aloe verát tartalmazó befújók kímélhetik az orr nyálkaháryáját.

Méhviaszt az ajkaknak!

Nemcsak az orrunk körül viseli meg a bőrünket a betegség, de a szánk is hamar kiszárad, főleg, ha folyton azon vesszük a levegőt. Ajakírból kapható olyan, ami lanolint, E-vitamint és shea vajat is tartalmaz, egyesek erre esküsznek, mások a vazelinra. Ha abszolút természetes megoldást szeretnénk, akkor készíthetünk magunknak csokis ajakápolót méhviasszal, ennek a receptjét itt találjátok.

Tudj meg többet a Sinex Wick Orrspray-ről! »

Exit mobile version