Egészség

7 kérdés, és kiderül: téged is fenyeget a visszeresség?

Nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, és nem csak a szőrtelenítés, a harisnyaválasztás és az edzőtermi combtávolító gyakorlatok szintjén foglalkozunk a lábunkkal!

Egyszerű kérdéssorunk segítségével sokat megtudhatsz már az első komoly tünetek jelentkezése előtt arról, hogy kell-e aggódnod hosszú távon a visszerek miatt. Figyelem, diagnózist csak szakorvos mondhat, de nem árt elmélázni a rizikófaktorokon!

– Ideális a testsúlyod az adottságaidhoz/alkatodhoz képest?
A fölös kilók nem csak a hiúságunknak ártanak, az elhízás több komoly betegség kialakulásánál jelent kockázatot. Így a visszerek szempontjából sem mindegy, hogy mekkora súlyt cipelsz; minél nagyobb a felesleg, annál inkább veszélybe kerülhet lábaid egészsége. Itt a tavasz, a lehető legjobb időszak jön egy kiegyensúlyozott étkezési rendszer kialakításához.

– Mennyi ideig állsz/ülsz egy helyben?
Az íróasztalhoz kötött munkahely önmagában nem jó, hacsak rendszeres időközönként nem állsz fel közben és nem mozgatod át magad – hiába tűnik egyszerűnek, erre tudatosan oda kell figyelni! Egy fodrász vagy pincér nyilván nem engedheti meg magának, hogy ücsörögjön, viszont ha törődünk a megelőzéssel, akkor ellensúlyozhatjuk az állómunkából eredő hátrányokat – erről itt olvashatsz többet!

7 kérdés, és kiderül: téged is fenyeget a visszeresség?


– Elegendő vitamin kerül a szervezetedbe?
Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok, amelyek jót tesznek az ereid egészségének: a C-vitamin, az E-vitamin erősíti a vérerek falát!

– Nem fürdesz túl meleg vízben?
Persze hogy a hideg téli hónapokban jó volt hazaérve beállni a forró zuhany alá, vagy belemerülni egy kád habfürdős meleg vízbe. De sokan nem tudják, mennyire ártalmas lehet – főleg ha hajlamosak vagyunk visszeres betegségre –, ha túl hosszú ideig vagy túl meleg vízben ücsörgünk. Ne vigyük túlzásba, a hőtől kitágulnak a vénák, nem tesz jót a keringésnek és a szövetek sem!

– Elég kényelmesek a cipőid?
Az rendben van, hogy szép a magas sarkú, kecses lábbeli, de súlyos következménye lehet, ha folyton ilyenekben tipegsz. Sőt nem csak az árt, ha ilyenekben tipegsz folyton; minden cipő rossz, ha nem kényelmes, ha szorítja a lábfejet, vagy akár csak az ujjaidat – erre sem árt gondolni, mielőtt megveszel egy újabb tavaszi cipőcsodát.

– Lógatod a lábad?
Órákon át ülsz a fotelben, számítógép előtt, miközben a lábadban panghat a vér – egyenes út a visszerek kialakulásához. Polcold fel a lábad, segítsd így a keringését!

– Elhanyagoltad a lábad?
Sokan vannak, akik az „úgysem látszik” elv alapján egészen a nyári szandálidőszakig nem is törődnek a lábukkal. Pedig nem árt néha meglátogatni a pedikűröst, akinek lúdtalpa van, annak az ortopéd orvost, mert minden deformitás ronthat a keringésen. Egyszer-egyszer jó lenne masszíroztatni is, a gyógyító masszázsok szintén stimulálják vérerek, szövetek keringését.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top