Egészség

Behívhatnak-e betegen dolgozni?

Csúnya szóval mire utasíthat a főnököm, és mit kell nekem feltétlenül megtenni, ha lebetegszem? Segítünk!

„Gyorsan az elején tisztázzuk: ha otthon fekszel, lázasan, betegen, tényleg nagyon rosszul vagy, a munkáltatód nem hívhat fel, és parancsolhat rád, hogy azonnal gyere be az irodába. Aki keresőképtelen beteg, az megtagadhatja a kérést, de háziorvosi igazolást mindenképp érdemes szerezni!” – mondja dr. Horváth István ügyvéd, az ELTE oktatója a Nők Lapja Cafénak. Persze aki a fizetett betegszabadságát, a 15 munkanapot betegséggel tölti, annak érdemes minden napról orvosi igazolást vinnie.

„Ha jó bizalmi viszonyban van a munkáltatójával, akkor nem mindig kell, de azért jó, ha viszünk – teszi hozzá a szakértő. – Arról viszont hajlamosak megfeledkezni a dolgozók, hogy ha lebetegednek, és tudják, hogy aznap nem mennek dolgozni, akkor értesítsék a főnöküket” – teszi hozzá a szakértő. Akár e-mailen, akár telefonon értesítheti a beteg alkalmazott a céget arról, hogy nem érzi jól magát, de utólag még orvosi igazolást lobogtatva sem korrekt és törvényes szólni. „Ha mondjuk egy hét után besétál, hogy beteg volt, az nincs rendben, jelezni kell, hogy tudjanak esetleg a helyettesítéséről gondoskodni.”

Sokan arról is megfeledkeznek, hogy a törvény már lehetővé teszi a betegség alatti felmondást, így hiába mennek a háziorvoshoz kiíratni magukat, ez nem védi meg őket.

Behívhatnak-e betegen dolgozni?

„Ha mégis bevonszolom magam a munkahelyemre, vagy napközben dönt le a betegség, akkor kötelességem bent szólni. Gondoljunk csak egy sofőrre, aki a betegsége miatt olyan gyógyszert vett be, ami tompulást okoz, akkor muszáj szólnia, hogy ez a helyzet, mert ha baleset történik, az övé a felelősség. Ugyanakkor ha a főnököm látja, hogy nem vagyok munkára képes állapotban – látszik, hogy a tollat is alig bírom felemelni –, akkor hazaküldhet, sőt a törvény azt mondja, mindent meg kell tennie, ami az adott helyzetben általában elvárható. Tehát szélsőséges esetben jó, ha mentőt hív, mert ha kiderül később, hogy mondjuk valaki a munkahelyéről hazafelé esett össze az utcán, és ott meg sem kérdezték tőle, ugyan mi baja van, akkor a cég egy esetleges kártérítési pert veszíthet” – teszi hozzá a szakjogász.

De mi van akkor, ha a kollégám tüsszög egész nap az orrom alá? Hát ez nehéz eset. Jogilag a munkafeltételek megteremtése a munkáltató dolga, de nem hallottunk még olyanról, hogy valaki bepanaszolta volna a kollégáját a főnökénél, hogy fél tőle, mert talán ráragasztja a betegséget. Mondjuk akkor beperelhetnénk a kollégánkat, ha konkrétan be tudjuk bizonyítani, hogy tőle kaptuk el a betegséget. „Ez lehetetlen és nem is életszerű helyzet, szóval a munkáltató dolga, hogy a fertőző beteg kollégát hazaküldje, hiszen azzal a többi dolgozót is meg tudja védeni, és neki sem kell mindenki helyettesítéséről gondoskodnia” – magyarázza Horváth István munkajogász.

Tudj meg többet a Sinex Wick Orrspray-ről! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top