Egészség

Egyre több beteg: féltsük-e a gyereket a hepatitis A-tól?

Budapesten háromszor annyi a hepatitis A-val fertőzött beteg, mint az elmúlt években. A szakértők szerint nem pánikolni kell, hanem kezet mosni.

A szakemberek nem fújtak riadót, nem kell kétségbeesni, de ettől még tény, hogy egyre több a hepatitis A-val fertőződött beteg Budapesten az Országos Epidemiológiai Intézet jelentése szerint. Ez számokban azt jelenti, hogy az átlagos húsz helyett száznyolcvanan kapták el a vírust a tavalyi év végéig, idén pedig háromszor annyian betegedtek meg, mint az ilyenkor jellemző: eddig százhetvenen lettek betegek csak a fővárosban (az eddigi vizsgálatok szerint valószínűleg egy koncerten kezdődött a fertőzés). Azokat, akik bizonyítottan kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel, ingyenesen oltják ilyenkor.

Egyre több beteg: féltsük-e a gyereket a Hepatitis A-tól?

Akár egyéves kortól

„Nem kötelező a hepatitis elleni védőoltás, csak akkor ajánlott, ha egzotikus országba utazik az ember – mondta dr. Nyeső Judit gyermekgyógyász a Nők Lapja Cafénak. – Így például az óvónőknek sem kötelező hepatitis A ellen beoltatni magukat, én eddig a sok évtizedes praxisom alatt egy alkalommal találkoztam óvodai hepatitis A-fertőzéssel, ugyanakkor nem vagyok ellene a megelőző oltásnak” – tette hozzá a doktornő. Az oltást akár egyéves kortól be lehet adni. „A tünetek ugyanazok mindenkinél, de a kisgyerekek nehezebben viselik, mivel az immunrendszerük még nem elég érett.” A fertőzés az időseket is nagyon megviselheti, arról nem is beszélve, ha valaki májbeteg. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy sok anyuka, szülő a kötelező védőoltásokat sem szívesen adatja be gyermekének.

Hogyan kezdődik?

Hasmenés, levertség, láz, sötétsárga vizelet és a szemfehérje besárgulása – ezek a tünetei a betegségnek, ilyenkor semmiképpen ne tétovázzuk, vigyük a kicsit orvoshoz, aki kórházba utalja, hiszen ez fertőző betegség. „Ezért is fontos, hogy tudják a gyerekek (és persze a felnőttek is), hogy hogyan kell alaposan kezet mosni. Ha csak bedugjuk a csap alá, az nem elég, esetleg fertőtlenítő szerrel az ujjaink között is, a körmünk alatt is alaposan mossuk meg a kezünket” – javasolja Nyeső Judit gyermekgyógyász. Nemcsak a kezünket, a mellékhelyiséget is alaposan fertőtlenítsük, és a WC-ajtó kilincséről se feledkezzünk meg! „Ha az óvodában esetleg megbetegszik a gyerekünk csoporttársa, még akkor sem késő oltani” – mondja a doktornő. A lassan jelennek meg: több, mint egy hónap is lehet a betegség lappangási ideje. Vagyis akkor is fertőzhetünk, hogy még fogalmunk sincs arról, hogy betegek vagyunk.

Így terjedhet

„A székletet meg kell enni” – magyarázta elég egyértelműen az RTL Klub reggeli műsorában Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, hogyan terjed a hepatitis A-vírus. Ha nem is szó szerint kell érteni, de majdnem… A vírus emberi érintkezéssel terjed, akkor, ha nem mostunk alaposan kezet, miután kijöttünk a mellékhelyiségből. Az ételt előkészítő személyzet gyakran a járvány okozója, nagy tömegeket akkor érint, ha az ivóvízrendszerbe szennyvíz kerül – írja az oldalán az Országos Epidemiológiai Központ. De a nem eléggé átfőzött tengeri ételek, vagy a széklettel trágyázott földben termelt nyers zöldségek is fertőzöttek lehetnek sajnos. A vírusos májgyulladás okozója, hogy nehezítse a dolgunkat, a hidegnek is ellenáll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top