Egészség

A polcon is elállnak majd a petesejtjeink

Por formájában akár otthon, bezacskózva is tárolhatjuk majd a petesejtjeinket egy új módszer segítségével.

Egy izraeli tudós, dr. Amir Arav csapatával egy olyan új eljárást dolgozott ki, melynek segítségével a „későbbi felhasználásra” szánt petesejtek por állagúvá száríthatók és akár otthon is tárolhatók.

A procedúra során a petesejteket cukorban gazdag folyadékba áztatják, majd kevesebb, mint 1 másodperc alatt –200 fokra fagyasztják. A nedvességet egy alacsony nyomású kamrában távolítják el a sejtekből, melyek ezt követően por formájában, vákuumos tasakban vagy edényben tárolhatók, szobahőmérsékleten. Amikor pedig elérkezik a felhasználás ideje, víz hozzáadásával éleszthetők újjá.

A jövőben por formájában tárolhatjuk a petesejtjeinket

Az innovatív technikát tehenek petesejtjein kísérletezték ki. A következő lépés, hogy bebizonyítsák: az ily módon tárolt petesejtekből életképes, egészséges utódok születnek. A tudósok a későbbiekben aztán emberi petesejtekkel is szeretnék elvégezni a kísérleteket.

A petesejteket jelenleg fagyasztva, folyékony nitrogénben lehet raktározni, az új eljárás azonban ennél sokkal egyszerűbb és olcsóbb tárolást tenne lehetővé. Erre persze még éveket kell várnunk, ugyanis a módszer tökéletesítéséhez még rengeteg további kutatásra van szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top