Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Eper és zeller: a legmérgezőbb ételeink

Miért érdemes áttérni az organikus termékek fogyasztására? Elmondjuk!

5 alapanyag, amiből érdemes organikusat választaniAz organikus nyersanyagok előnyéről sokat hallani. Mivel termesztésük során vegyi anyagokat nem használnak, így több vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaznak, sokkal táplálóbbak és szervezetünket teljes értékű energiával látják el. Mindezek ellenére az organikus termékek iránti kereslet csak lassan növekszik hazánkban, így ezen termékek árai még igen magasak. Ha minden alapanyagot nem is tudunk organikus forrásból beszerezni, az alábbiakat mindenképpen érdemes, hiszen komoly egészségügyi hatásaik lehetnek szervezetünkre.

Marhahús: A kutatások szerint szoros kapcsolat áll fenn a szarvasmarháknak adott hormonok és az emberek rákos megbetegedése között, különösen tekintettel a mellrákra. A kimondottan a marháknál használt ösztrogénszerű hatóanyagok növelik a rák kockázatát. Habár a szarvasmarháknál alkalmazható hormonok körét szigorúan szabályozzák, nem minden marhahús-feldolgozó tartja magát ehhez, és néhány vizsgálat folyamatosan talál hormonmaradványt a marhákban. A tanúsítvánnyal hitelesített organikus marhahússal nemcsak a hormonokat, hanem a teheneknek adott nagy adag antibiotikumot is elkerüljük, ami egyébként antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulását okozhatja az emberekben.

Eper: Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcs, mégis érdemes óvatosnak lenni vele, és organikus formában beszerezni. Ugyanis a hagyományos epernek nagy a felszíni felülete, valamint apró dudorokkal teli, amiben könnyen megülnek a növényvédő szerek, amiket így nehéz lemosni, és nagy mennyiségű vegyi anyagot nyelhetünk le vele. Ha lehet, mellőzzük a hagyományos őszibarackot, almát, áfonyát és cseresznyét is, amelyeket jellemzően többszörösen kezelnek növényvédő szerrel, és általában héjastól esszük.

Zeller: A zeller a növényvédő szerek által egyik legfertőzöttebb zöldség. Mivel a zeller szára túlságosan porózus, így megtartja a rápermetezett növényvédő szereket. Hasonlóan szennyezett a paprika, a paraj és a burgonya is, így ezekből mindenképpen organikus fajtát érdemes vásárolni.

Tej: A jelenlegi kutatások szerint a tejtermékekben igazoltan 60-70% ösztrogént fogyasztunk az ételeken keresztül. Ha ez sokkolóan magas számnak tűnik, főleg azért van, mert természetesen a szarvasmarhának adott hormonok a tejbe is bekerülnek. Ami viszont leginkább aggodalomra ad okot, az az, hogy a tejelő teheneket kb. 17%-ban rBST (vagy rBGH) hormonnal kezelik, ami serkenti a tejtermelést, növelve egy másik hormon, az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét. Ez viszont az emberek esetében rákos megbetegedéseket okozhat. Tehát olyan tejet vásároljunk, ami a címkéje szerint rGBH és rBST-mentes, vagy mesterséges hormonok nélkül állították elő.

Pattogatott kukorica: A mikrohullámú sütőben készítendő pattogatott kukorica csomagolásának bélése mérgező vegyi anyagot tartalmazhat, ún. perfluorooktán-savat (PFOA), aminek a használatával megakadályozzák, hogy az étel a papírra ragadjon. A baj csak az, hogy ez a sav valószínűleg rákkeltő anyag. Nem ismerjük még a PFOA valamennyi veszélyes hatását, de van néhány nyilvánvaló kapcsolata a rákkal, ahogyan az immun-, az ideg- és a belső elválasztású mirigyrendszerre gyakorolt hatására is. Tegyünk szert egy pattogatógépre, vagy a tűzhely tetején serpenyőben készítsük el a pattogatott kukoricát.

Konyhafelszerelés

A sütő-, főzőedények jobbra cserélése éppen olyan elengedhetetlen, mint az étel, amit főzünk bennük: A legtöbb teflonedény egy fluorvegyületet tartalmaz, röviden PTFE-t (politetrafluor-etilén), amely lebomlik, ha pedig túlmelegszik, mérgező füstté alakul. A füst bevonhatja a tüdő belsejét, és allergiaszerű tüneteket okozhat. A teflonedények helyett használjunk rozsdamentes acélt, kerámia- vagy öntöttvas edényeket.

A vizespalackokra is figyeljünk! Valószínűleg mindenki hallotta már, hogy a sok kemény, újrafelhasználható, műanyag vizespalack káros hatású, mert BPA-t, azaz biszfenol-A-t tartalmazhat, ami egy belső elválasztású mirigyeket romboló vegyület. A BPA nők esetében növelheti a mellrák kockázatát, férfiaknál pedig csökkentheti a spermaszámot, a BPA a palackban kioldódik a vízbe. A biztonság kedvéért igyunk béleletlen rozsdamentes acél vagy BPA-mentes műanyag palackból. Ugyanez a probléma merül fel az ételtároló dobozok esetében is. A műanyag helyett inkább üvegben vagy környezetbarát edényben tároljuk ételeinket.

Címlap

top