Egészség

Mi áll valójában az allergiák hátterében?

Itt az allergiaszezon, tovább erősödött a pollenterhelés... hallhatjuk egyre gyakrabban ezeket a kifejezéseket, de valóban csak a pollenek okolhatók a kellemetlen tünetekért: az orrfolyásért, a tüsszögésért, a szemek duzzanatáért?

Mi áll valójában az allergiák hátterében?Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy az allergia, így a szénanátha is összefüggésben áll az egyéni alkattal, a mentális, lelki és fizikai állapottal. Hogy pontosan mit mutatott ki a felmérés, illetve mit tehetünk akkor, ha szénanáthától szenvedünk, dr. Kuklis Eszter, a Budai Egészségközpont Selfness Programjának orvosszakmai vezetője, életmód-tanácsadója beszélt.

Egy Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy az allergia, a depresszió és a szorongás mennyire függ össze a szégyenlősséggel. A felmérés megállapította, hogy a szélsőségesen szégyenlős fiatal felnőttek között jóval gyakoribb a szénanátha. Ez is azt mutatja, hogy bár hajlamosak vagyunk kizárólag a külső tényezőket okolni egy-egy betegség miatt, érdemes magunkba néznünk, mert nem biztos, hogy például a szénanátha esetén csak a pollenek tehetőek felelőssé a kellemetlen tünetekért.

„Az allergia megjelenése sok esetben lehet a hárítás egyik módja, összefüggésben állhat a szorongásainkkal. Az allergéneknek gyakran szimbolikus, nem pedig fizikai-kémiai hatásuk van, és ennek kiváló bizonyítéka, hogy például altatásban nem jelentkeznek allergiás rohamok. Éber állapotban viszont a roham kiváltásához elegendő akár a növény képét felmutatni. A reakcióért tehát bizonyos esetekben nem a kiváltó anyag a felelős, hanem a képzet, ami hozzá kapcsolódik. A pollenek sok esetben azt a tulajdonságot szimbolizálják, amelynek az elfogadásával az allergiától szenvedő embernek problémája van” – mutatott rá a doktornő.

Az allergia kezelésének éppen ezért két fronton kell történnie, egyrészt testi, másrészt lelki szinten. Először is az immunrendszer működését kell helyes mederbe terelni. Ehhez fontos, hogy a szervezetünket megszabadítsuk a felesleges méreg- és salakanyagoktól. Ebben segítenek a rendszeres időközönként végzett léböjtkúrák, fehérjementes, lúgosító diéták. Az immunrendszer működése szoros összefüggésben áll a bélflóra állapotával is. Ezért azt is érdemes karbantartani grépfrútmagkivonattal, szabad oxigénes vagy rostokat tartalmazó béltisztítókkal, normál bélbaktériumot tartalmazó készítményekkel. A már kialakult allergiás tünetek enyhítésére alkalmasak a kalcium- és kovaföldtartalmú készítmények, a tengervizes orrspray-k, valamint a pollenfogó orr- és arckrémek, és a fokozott folyadékbevitel is fontos.

„A testünk mellett a lelkünket is rendbe kell tennünk. Egy allergiás beteg csak akkor gyógyulhat meg maradéktalanul, ha megtanulja, hogyan kell tudatosan szembenéznie az általa került és elhárított életterületekkel. Ebben segítenek a homeopátiás alkati kezelések és a pszichoterápia” – tette hozzá dr. Kuklis Eszter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top