Egészség

Potencianövelés: új korszak kezdődik

Egy fejezet lezárult, egyben újabb kapuk nyíltak a szexualitás gyakorlása előtt: mind többek számára lesz elérhető legálisan is a férfiak "mentőszere", az ismert potencianövelő gyógyszer, vagyis annak utángyártott, olcsóbb változata.

A legismertebb, szájon át szedhető potencianövelő gyógyszer elvesztette kizárólagos szabadalmát a világ legtöbb országában. Mindez azt jelenti, hogy mostantól olcsó, úgynevezett generikus készítmények dömpingje áraszthatja el a piacot, ez pedig férfiak tömegének teszi elérhetővé az önbizalmat hozó, férfiasságot visszaállító, ámde már biztonságos és nem hamisított kék pirulát. Világszerte várhatóan mintegy 20 új készítmény jelenik majd meg. A riválisok persze nem most kezdik el gyártani a termékeket, már a lejárat napján hatalmas készletek vártak szállításra. Magyarországon ugyan a termék szabadáras, de komoly teher lehet a családi költségvetésnek, ha gondok vannak a teljesítménnyel: egy négydarabos, egyenként 100 mg-os doboz ára valamivel több, mint 17 ezer forint, vagyis egy „aktus” nagyjából négyezerbe kerül. Ez az ár a töredékére eshet, bár nálunk erre kicsit még várni kell.

 

Vége a hamisításnak?

 

Potencianövelés: új korszak kezdődikMagyarország egyike a kivételeknek, nálunk ugyanis még egy évig él a szabadalom. Igaz, tavaly már lezajlott „éles próba”, amikor a készítmény két szabadalma közül az egyik lejárt, és azonnal léptek is a versenytársak: akkor a kék gyógyszer mintegy 64-féle generikus változata telítette a patikák polcait. A potencianövelő egyébként a hamisítók kedvence, hiszen ez egy nagyon is vágyott, ugyanakkor kínosnak érzett termék, vagyis csábít a „diszkrét elintézési módra”. A világon forgalmazott híres pirula 60 százaléka hamisítvány. A védettség feloldása várhatóan a feketekereskedelem jó részének is a végét jelenti.
 

15 év segítség az ágyban

 

A szildenafil-citrát nevű készítményt eredetileg a magas vérnyomás és egyéb szívbetegségek kezelésére fejlesztette ki egy kutatócsoport a Pfizer nevű gyógyszercég megbízásából. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) 1998 márciusában adott zöld utat a készítménynek, amely a potenciazavar kezelésére szolgáló, tabletta formában szedhető első hatásos termék volt. Az első évek hatalmas  keresletét a gyártó nem is tudta kielégíteni, s ez a termék árának jelentős emelkedéséhez vezetett. És nem véletlenül: akkor ugyanis a „kék pirula” új korszakot nyitott. Férfiak millióinak adott újra reményt, valószínűleg házasságok sokaságát mentve meg. Azóta mind több módszerrel keresik a „mesterséges testi boldogságot”: injekcióval, masszázskrémmel, illetve a nemi vágyért felelős nemi hormon, a tesztoszteron pótlásával, de a Viagra volt az, ami valódi áttörést hozott.

 

A szex senkinek sem megy mindig 
Szinte nincs olyan férfi, aki az élete során legalább átmenetileg ne tapasztalta volna meg az erekciós nehézségeket. Az életkor előrehaladtával a merevedési zavar gyakorisága és súlyossága nő, bár annál, aki rendszeresen él szexuális életet, ezek a folyamatok sokkal lassabban következnek be, mint a sokat kihagyóknál. Egy vizsgálatban 55 és 75 év közötti férfiakat figyeltek meg, és azt tapasztalták, hogy a heti két-három szex ötödére csökkentette a merevedési probléma kialakulásának esélyét. A heti egynél kevesebb szex hatására viszont a duplájára nőtt a merevedési zavarok száma. Az erekció létrejöttéhez igen bonyolult és sérülékeny lelki és idegi reakciók szükségesek, ezért ez a leggyakoribb férfi szexuális zavar. Rombolja a férfiak önbizalmát, és a partnernek is gondot okoz. Egyre gyakoribb, a 40 év feletti férfiak 40 százalékát érinti, de nem ismeretlen fiatalabb korban sem.
 

A potenciazavar nem feltétlenül kor kérdése

 

Potencianövelés: új korszak kezdődik„A férfiakat egy sor olyan károsító hatás éri, amely korábban nem, ráadásul kitolódott az életkor is, vagyis a férfiak sokkal nagyobb eséllyel szembesülnek azzal, hogy bizony csődöt mondanak az ágyban” – mondja dr. Szabó Ferenc andrológus, a Róbert Károly Magánklinikán dolgozó specialista. A szakember szerint 45-50 éves kortól a szexuális vágy és képesség folyamatosan csökken, ugyanakkor mind gyakrabban kerülnek hozzá fiatal, 25-30 éves fiúk is hasonló erekciós problémákkal, vagyis a „kék pirula” pályafutása folyamatosan mind nagyobb kört érint. Használata azonban több kérdést is felvet: mennyire szabad használni, és mennyire jelenti ez a természet „megerőszakolását”? Mennyire nyitotta meg a világszabadalom anno Pandora szelencéjét, s teszi ezt most még inkább azzal, hogy többek számára válik a szer elérhetővé? A merevedési zavarok okai között biológiai (cukorbetegség, érszűkület, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, prosztatabetegség), de lelki tényezők is rejlenek. Merevedési zavart okozhat például a gyakori veszekedés, a partner lekicsinylő magatartása, a túlzott megfelelési vágy, munkahelyi problémák, túlhajszoltság. Ezeket egyetlen pirula nyilván csak tünetileg kezelheti.
 

A kék pirula önbizalmat ad

 

A gond elsősorban az erek működésének zavara, annak első figyelmeztetője, ilyenkor várhatóan 3-4 éven belül a szervezet más területein is jelentkeznek az érszűkületi panaszok az orvos szerint. De ez a túlsúly, a magas vérnyomás, magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség kísérőtünete is lehet. „Érdekes módon a potencianövelő lelki eredetű zavarra is gyógyír lehet azzal, hogy önbizalmat és magabiztosságot adhat. Sokan csak ezért szedik például, így sokkal biztosabban közlekednek a számukra amúgy ingoványos területen” – mondja dr. Szabó Ferenc. Ott van ugyanakkor az érem másik oldala. „Amikor egy házaspár »egy ritmusban« öregszik, nyilván létezik egyfajta kettősség: a férfi otthon sem akar szégyenben maradni, de előfordul, hogy más nőnél akar bizonyítani. Vagyis önmagában már az »eredményesség« és az így nyert önbizalom is veszélybe sodorhatja a házasságot.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top