Egészség

Vágykeltő szer nőknek – megoldás lehet?

A férfiaknak szánt potencianövelők kínálata hamarosan kibővül, ezzel párhuzamosan új lendületet kapnak a női vágykeltésre irányuló kutatások is. Vajon lesz-e számunkra is mesterséges módszer a nemi izgalom felkeltésére, és ha igen, az valódi megoldást jelent?

Vágykeltő szer nőknek - megoldás lehet?Anorgazmia, orgazmusra való képtelenség, kielégülési zavarok – a nők millióinak életét megkeserítő problémák, amelyek elsősorban lelki, ritkábban fizikális okokra vezethetők vissza. A nők több mint fele átélt már olyan időszakot, amikor kellemetlennek, netán élvezhetetlennek érezte a szexet. Késői orgazmusról beszélünk akkor, ha az orgazmus tartósan vagy ismétlődően nagyon sokára következik be, a nők 10-15 százaléka pedig egész életében nem él át egyetlen orgazmust sem. Ugyanennyi azok aránya, akik rendkívül ritkán jutnak el a szexuális kielégülésig.

Jön a segítség?

Bár az ideális az volna, ha ilyenkor az okokat keresnénk meg, akár szakember segítségével, a gyógyszeriparnak jobban megéri, ha a tünetek semlegesítésére találja meg a gyors megoldást. Vagyis orgazmust „állít elő”, bármi módon. A férfiaknál ez már megvalósult, és annyi valós előny is származik a dologból, hogy bár „mesterséges” szernek köszönhető a merevedés, a siker annyira növelheti az önbizalmat, hogy visszatérhet a természetes, eredeti funkció. Valami ilyesmi hozhatna áttörést a nőknél is, csakhogy a mi orgazmusunk a férfiakéhoz képest sokkal „keményebb dió”.

Bonyolult mechanizmus

Nálunk nem elég az, ha elegendő mennyiségű vért sikerül a megfelelő területre terelni. Ha nincs ellazulás, nincs váladéktermelés, és nem indul be a folyamat. Ha a nő alsóbbrendűségi érzéssel küszködik, ha negatív az ön- és a testképe, akkor aligha képes magát vonzónak érezni, nem tud kellőképpen felszabadult lenni. Minél inkább „jó kislány” egy nő, azaz minél inkább az engedelmesség, a passzivitás jellemzi, annál valószínűbb nála az orgazmuszavar előfordulása. A kontrollvesztéstől való félelem is gyakori, de súlyos múltbéli traumák, erőszak vagy szexuális kihasználás is állhatnak a háttérben. A kapcsolaton belüli helytelen kommunikáció, az alkalmazkodási képtelenség, a kölcsönösség hiánya is sokat ronthat a helyzeten. A nőknél 20-21 éves koruk között leginkább az okoz gondot, hogy képtelenek elengedni magukat, később ugyan ez már megy, de annak módját nem lelik, később pedig leginkább a férfiak fáradtsága okozza a zavart.

Megoldás gyógyszerek nélkül

Dr. Molnár Tamás szexológus szerint a nők töredékénél fordul elő, hogy fizikális, biológiai okok miatt képtelenek a kielégülésre. Leginkább a gátlások blokkolnak. „Anorgazmiával, vagyis amikor valaki valóban bármilyen izgatás ellenére képtelen szexuális vágyat érezni, hosszú pályafutásom alatt egyszer sem találkoztam. Ez a nők valóban egész pici csoportját érinti. Legtöbbjüknél az a gond, hogy nem a kívánt módon tudnak élvezni, nem úgy és akkor, amikor szeretnének” – mondja a szexuálpszichológus, aki szerint a kommunikáció és önmagunk megismerése a kulcsa mindennek.

„Természetesen a férfiak általában ösztönösen képesek ráérezni, mi jó a nőnek, de alapvetően jó, ha beszélünk róla, rávezetjük a partnerünket arra, mi is okozna nekünk örömöt. Enélkül ugyanis az egész zsákutca. Ezen pedig semmilyen mechanikus eszköz nem segít. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy orrspray vagy tabletta feloldja a gátlásokat és beindítja a szükséges párbeszédeket” – folytatja Molnár doktor, aki szerint sohasem késő. Neki 78 éves volt a legidősebb kuncsaftja, aki korábban egyébként képes volt a beteljesülésre. Kiderült, hogy a partnere ügyetlen, de meg tudtuk közösen találni azokat a módokat, ahogy segíteni tudja őt, hogy helyrerázódjon a szerelmi életük.

Ha terapeutához fordulunk, elképzelhető, hogy „házi feladatot” kapunk: először egyedül kell tapasztalatokat gyűjtenünk a testünk működéséről. A második lépés sokszor az, hogy segédeszközöket választhatunk, amelyek segítségével a párunk is megtanulhatja, mi és hogyan esik jól nekünk. Létezik orgazmustréning is, de igazán sikeresek azok lehetnek, akik az ágyban is nyíltan tudnak kommunikálni egymással. Sok nő úgy „hidalja át” a problémát, hogy megjátssza az orgazmust, ám minél tovább söpörjük a szőnyeg alá a problémát, annál nehezebb lesz feloldani, hiszen ilyenkor a férfi úgy érezheti, minden úgy jó, ahogy van.

A Monash Egyetem kutatói eközben fizikális vonalon haladnak: egy forradalminak tartott szert tesztelnek, amely tesztoszteront tartalmaz, és az orrba permetezve állítólag két órán belül érzékelhető változást hoz: fokozza a nemi vágyat, s alkalmassá is tesz végül a beteljesülésre. Susan Davis professzor, a nőiegészség-kutató program vezetője szerint ha a kezelés működne, az igazi mérföldkövet jelentene a nők számára.

Vágykeltő szer nőknek - megoldás lehet?

 

Test és lélek

„Ez nem egy hosszú távú, terápiás megközelítés, ezt a gyógyszert a férfiak kék pirulájához hasonlóan kell használni, vagyis adott alkalmakra ad hathatós megoldást, viszont a vizsgálatok alapján valószínűleg mellékhatások nélkül” – mondja a kutató, aki szerint a fejlesztés a legtöbb segítséget azoknak jelentheti majd, akiknek a szex valóságos „házimunkává” vált, háztartási kötelességgé, ami különösen a 30-as és 40-es pároknak okoz mindennapi konfliktust, akiknél az intimitásnak még nagyon fontos szerep jut.

A szexuális funkció persze érzelmi kérdés is, és ez a gyógyszer nyilván nem váltja ki a szív és a lélek gondozását. „Fontos, hogy az orvostudomány eszközein kívül a párok egymással is foglalkozzanak” – teszi hozzá a kutató. A klinikai vizsgálatok egyelőre Ausztrália, az Egyesült Államok és Kanada intézményeiben folynak, várhatóan három-öt éven belül kerülhet a készítmény a patikák polcaira, s szinte biztos, hogy csakis receptre váltható majd ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top