Egészség

Száz év alatt nagyot nőttek a férfiak

Kiderült mennyit nőttek 100 év alatt a férfiak, és a kutatók rájöttek arra is, miért emelkedett az átlagos testmagasság.

Kiderült mennyit nőttek 100 év alatt a férfiakAz európai férfiak napjainkban átlagosan 11 centivel magasabbak, mint 100 évvel ezelőtt élt társaik. Az Essexi Egyetem kutatói tizenöt európai ország e témában rendelkezésre álló statisztikáit elemezve jutottak erre az eredményre.

Jobban élünk

A tanulmány szerint az átlagmagasság növekedése az egészségesebb táplálkozásnak, az egy főre jutó jövedelem emelkedésének, a jobb, higiénikusabb lakhatási körülményeknek, a modern orvostudománynak és egészségügyi szolgáltatásoknak, valamint a csecsemőhalandóság csökkenésének köszönhető. A kutatókat is meglepte ugyanakkor az a felfedezés, hogy az átlagos testmagasság növekedése a két világháború és a nagy gazdasági világválság idején gyorsult fel leginkább.

A nők átlagmagasságának változásait a szakemberek azért nem vizsgálták, mivel ezzel kapcsolatos adatok a múlt századból csak igen korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top