Egészség

Melegítő fogások őszre

Ha átfagytunk kint, és a kedvünk sem az igazi, akkor segíthet egy tartalmas, zöldséges fogás... 3 bevált recept következik.

Melegítő fogások őszreSárgarépa krémleves

Hozzávalók:

  • fél szárzeller, karikára vágva
  • fél póréhagyma, karikára vágva
  • 2 nagyobb burgonya
  • 5 szál sárgarépa
  • kevéske főzőtejszín
  • bors

Hámozzuk meg az 5 szál sárgarépát, 2 nagyobb burgonyát és egy fél, karikára vágott póréhagymával, angol szárzellerrel tegyük fel főni a levest. Fűszerezzük sóval, borssal. Amikor a zöldségek megfőttek, kevés főzőtejszín hozzáadásával pürésítsük össze.

Melegítő fogások őszrePetrezselymes kölessel töltött sült paprika



Hozzávalók:

  • kevés olívaolaj,
  • 15 dkg köles,
  • 4 nagyobb kápia paprika,
  • 10 dkg brindza/juhtúró,
  • 1 nagy csokor petrezselyem,
  • 10 aszalt paradicsom,
  • frissen őrölt bors

A kölest 1,5 l vízben megfőzzük. Forrás után takarékon főzzük tovább, míg meg nem fő.

 Ezt követően hozzáadjuk a juhtúrót, a petrezselymet. Az aszalt paradicsomot apróra vágjuk, és szintén a köleshez adjuk. Kevés frissen őrölt borssal ízesítjük.

 A kápia paprikákat megmossuk, hosszában félbevágjuk, kiszedjük a magházát, illetve a magokat.

 Egy kerámiatálat vékonyan kiolajozunk, majd a paprikába töltjük a köleses tölteléket, és 180 fokon 15 percig sütjük. Ez idő alatt a paprika édes-krémesre sül, de a belsejébe töltött köles nem szárad ki. Remek grillezett vagy egészben sült húsok mellé.

Melegítő fogások őszreHajdinapalacsinta joghurttal


Hozzávalók:

  • 12 dkg hajdinaliszt,
  • 2 dl tej,
  • 2 tojás,
  • 1 dl víz,
  • 4 dkg vaj olvasztva,
  • natúr joghurt, lecsepegtetve,
  • 50 dkg szilva,
  • 4 evőkanál barna cukor vagy 2 ek méz,
  • 1 vaníliarúd,
  •  csipet só

A hajdinalisztet a tojásokkal, a tejjel, az olvasztott vajjal és a vízzel összedolgozzuk, csipet sóval ízesítjük, majd vékonyan kiolajozott palacsintasütőben vagy száraz teflonserpenyőben a hagyományos módon elkészítjük a palacsintákat. 

A szilvát kimagozzuk, és a felhasított vaníliarúddal és a cukorral vagy mézzel, fél dl vízzel felfőzzük. 5 percig rotyogtatjuk, és készen is van.

 A palacsintákat négybe hajtjuk, a tetejére joghurtot teszünk és a szilvát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top