Egészség

Öthetes csecsemő volt a donor

Ő lett a legfiatalabb szervadományozó Nagy-Britanniában.

Sikeresen átültették egy öthetes csecsemő máját egy 22 éves, veseelégtelenségben szenvedő nő testébe. A kisbaba szerve megmentette a Nyugat-Yorkshire-i Halifaxban élő Samira Kauser életét. A csecsemő – aki fertőzés miatt kialakult szívelégtelenségben hunyt el – Nagy-Britannia legfiatalabb donorja lett – írja a Mirror című brit lap. „Képtelen vagyok szavakkal kifejezni a hálámat, amit a kisgyerek szülei iránt érzek. Most már életben maradhatok” – nyilatkozta megrendülten a májátültetésen átesett fiatal nő.

A donorhiány miatt az orvosok most már a 2 hónaposnál fiatalabb kisbabákat használják donorként annak ellenére, hogy nagy traumának vannak kitéve a szülők, amikor a sebészek transzplantációra kérik el tőlük elhunyt kisgyermekük szerveit.

Képünk illusztráció - fotó: Northfoto
Képünk illusztráció – fotó: Northfoto

A hétórás műtétre a Leeds-i Egyetemi Kórházban került sor. Mint a szervátültetést végző egyik szakember, Niaz Ahmad elmondta, a sebészek között kulturális tabunak számított az ilyen fiatal donorok alkalmazása, de mivel donorhiány van, ezért rájuk is szükség lett. A kisbabák szívének, májának, tüdejének, veséjének egy felnőtt szervezetébe való átültetése egyaránt lehetséges.

Október 14-e egyébként a transzplantációs világnap (a szervátültetés világnapja). Az Európa Tanács kezdeményezésére 2005-ben tartották meg először. Célja, hogy kifejezzék a szolidaritást és a támogatást azokkal, akik szervet adományoztak. Magyarországon 2007 óta rendezik meg a világnapot – az Országos Vérellátó Szolgálat, a Transzplantációs Alapítvány és a Magyar Transzplantációs Társaság szervezésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top