Egészség

Rákot okoz a levegő

Első ízben minősítette rákkeltőnek a szennyezett levegőt az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége.

A lyoni központú Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint a világon 2010-ben 223 ezren haltak meg szennyezett levegő okozta tüdőrákban, és meggyőző bizonyítékok vannak arra is, hogy a légszennyezettség növeli a húgyhólyagrák kockázatát is

Az IARC korábban csak a szennyezett levegő egyes összetevőit minősítette rákot okozónak, például a dízelmotorok füstjét, ez az első eset, hogy a szennyezett levegőt összességében karcinogénnek nyilvánította. Kutatások szerint az elmúlt években jelentősen növekedett a légszennyezettségnek való kitettség mértéke a világ egyes részein, különösen a nagy népességű, gyorsan iparosodó országokban, például Kínában.

A szennyezett levegőt mára a passzív dohányzásnál is jelentősebb környezeti rákkeltő tényezőként tartják számon. Az egyik legnagyobb kockázati tényezőt az jelenti, hogy a levegőben lévő finomszemcsés anyagok (szálló por) mélyen elraktározódhatnak a tüdőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top