Egészség

Jobban jársz, ha kihagyod az ebédszünetet

A közhiedelemmel ellentétben az ebédszünet többet árthat, mint amennyit használ. Legalábbis egy friss tanulmány szerint.

A kollégák társaságában eltöltött ebédszünet jobban fáraszt, mint ha nem tartunk szünetet a munkában – állítja a Torontói Egyetem szakemberei által készített kutatás, melyet adminisztratív munkakörben dolgozók bevonásával végeztek. A válaszokból az is kiderült, hogy az ebédszünet kihagyása különösképpen akkor csökkenti a fáradság szintjét, ha az a dolgozó saját döntése, nem pedig a főnöke kényszeríti rá.

„Kritikus elem volt, hogy megvolt-e a választás szabadsága vagy sem” – emelte ki John Trugakos, a tanulmány egyik szerzője. Ugyanakkor a megtartott ebédszünetnek jótékony hatása is lehet, legalábbis ha a munkavállaló szabadon választja meg, hogy milyen pihentető tevékenységet folytat közben.

Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint egyébként egy átlagos dolgozó naponta 29 percig ebédel, 60 százalékuk az íróasztalánál ülve fogyasztja el az ebédjét.

Te szoktál ebédszünetet tartani?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top