Egészség

Méhlepénykapszula kismamáknak – te bevennéd?

Minden emlősállat ugyanúgy viselkedik szülés után: az anya elrágja a köldökzsinórt, aztán megeszi a méhlepényt. Logikus, hiszen a véres hús odacsábítaná a ragadozókat, és veszélyt jelentene az újszülött állatkára, gondoltuk idáig. De lehet, hogy más a magyarázat. Egyre többen vannak, akik úgy gondolják, a méhlepény rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, és nagy butaság, hogy mi, emberek nem követjük az állatok példáját.

Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, esszenciális zsírsavakkal, természetes stresszoldó hormonokkal. Mégis, a méhlepény az esetek jelentős részében a kukába kerül, röviddel az után, hogy az újszülöttet követve kicsusszan az anyából.

Méhlepény kapszula kismamáknak - Te bevennéd?Első hallásra talán bizarr ötlet, hogy megegyünk valamit, ami egykor a testünk része volt, de a módszer követői szerint nincs ennél egészségesebb és természetesebb dolog.
Világszerte egyre több helyen elérhető a “méhlepényből kapszulát” szolgáltatás, amelynek keretében 50-100 ezer forintnyi összegért a szülésznő elviszi otthonába a méhlepényt, megaszalja, porrá töri majd kapszulába töltve 24-48 órán belül visszajuttatja a kismamának.
A dolog nem is olyan eszeveszett bolondság, mint amilyennek első hallásra tűnik, és nem is új találmány. A kínai orvoslás évezredek óta értékes gyógyszeralapanyagként tartja számon a méhlepényt, és az abból készített gyógyszert nemcsak a terhes anyáknak ajánlják, hanem gyengélkedő betegek erősítésére is használják. Európában az 1700-as évekig a gyermekágyas asszonynak szintén gyakran feltálalták a saját méhlepényét, különösen ha az előző szülések idején lassan épült fel. És a dolog nem halt ki – drága és exkluzív arckrémekhez, hajpakolásokhoz a mai napig használnak placentát alapanyagként (igaz főleg tehénét és birkáét), mert állítólag csodát tesz a bőrrel gazdag fehérje- és antioxidáns-tartalma miatt.

Meglepő vitaminpótlás

 
A módszer pártolói szerint a méhlepény a szülés előtt rengeteg vitamint, tápanyagot halmoz fel, hogy felkészítse a magzatot a születés utáni stresszre. Ezeket az anyagokat a terhes nő szervezetéből vonja el, logikus hát, hogy minél többet vissza kellene oda juttatni, olyan természetesen és olyan hatékonyan, ahogyan csak lehet. Erre pedig a legjobb módszer az aszalás.

Egy méhlepényből körülbelül 100-200 kapszula készül, ennek nagy részét a szülés utáni első hat hétben javallott beszedni. Ez csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát (amelyet sokan bizonyos hormonok és vitaminok hiányának tulajdonítanak), de segíti a tejtermelést, növeli az anya energiaszintjét, csökkenti a gyermekágyi vérzés mennyiségét, és segít abban, hogy az anya mihamarabb felépüljön a szülés után.

Elkészíteni sem túl nehéz…

A csodaszer elkészítési módszere amúgy nem túl bonyolult, ahol van aszalógép és kávédaráló, házilag is kivitelezhető. Vannak, akik megpárolják a felhasználás előtt a méhlepényt, más iskolák követői nyersen teszik az aszalógépbe, ahol 12-15 óra alatt teljesen kiszárad. Ezután már csak porrá kell őrölni, és máris kész, lehet fogyasztani. Bár ez így elég bizarrul hangzik ahhoz, hogy nekiálljunk az otthoni aszalásnak…

Eddig egyetlen hivatalos tanulmány vizsgálta a módszer hatékonyságát, 1954-ben, ott azt találták, hogy a nők 80%-a valóban kevesebb problémáról számolt be, mint a kontrollcsoport, és könnyebben ment nekik a szoptatás is. Ám a szkeptikusok szerint ha valaki ráveszi magát egy ilyen gusztustalan dologra, nagyon kell, hogy higgyen benne, és természetes, ha ezután érezni is fogja annak hatását.

A méhlepény segíti a magzatot fejlődésében, hozzákapcsolódik az anya méhfalához, így fontos tápanyagokat, vitamint ad át  az anya szervezetéből a magzatéba. Ahogy a magzat növekszik, úgy lesz a méhlepény is egyre nagyobb, majd az újszülött születése után 20-30 perccel megszületik. A kórházak jelentős részében a kukába kerül, ám egyre több nő kéri, hogy hazavihesse. A legtöbben egyszerűen nem akarják, hogy testük egy részét csak úgy kidobják, ők általában hazaviszik a méhlepényt, és eltemetik, esetleg fát vagy virágot ültetnek fölé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top