Egészség

Kihat a memóriára a vércukorszint

Befolyásolhatja az időskori emlékezőképességet.

Viszonylag jó az emlékezőképességük azoknak az idős embereknek, akiknek alacsony a vércukorszintjük. Német szakértők megállapították, hogy a 63 éves átlagéletkorú, egészséges személyek memóriája erőteljesen függött vércukorszintjüktől: ha magas volt, kevésbé voltak képesek szavak megjegyzésére.

A kutatók először a vizsgálatban részt vevők megjegyzőképességét ellenőrizték, és elemezték a vércukorszintjüket. Majd mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) segítségével kiszámolták a hippokampusz, az emlékezetért felelős agyi terület nagyságát, és megvizsgálták szerkezetét.

A teszt során a résztvevőknek 30 percig meg kellett jegyezniük egy 15 szóból álló listát. A magas vércukorszintű emberek átlagosan két szóval kevesebbet tudtak felidézni 30 perc elteltével, mint az alacsonyabb vércukorszintűek. Az MRI-vizsgálatból pedig kiderült, hogy a cukorkedvelők hippokampusza kisebb, és kevésbé jó struktúrájú.

Azaz idősebb korban az édességfogyasztás féken tartásával megőrizhető az emlékezőképesség, ez pedig a normál vércukorszintű emberek számára is fontos lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top