Egészség

Hamarosan már alkalmazható az új mellrákteszt

A személyre szabott kezelést és ezáltal a gyógyulás nagyobb lehetőségét segíti elő.

Jelenleg csak két fehérjét vizsgálnak rutinszerűen a mellrák esetében. Az egyik az ösztrogén-receptor (ER), amely a daganatot érzékennyé teszi a hormonok iránt, a másik pedig a Herceptin nevű gyógyszerre jól reagáló HER2. A Nottinghami Egyetem Andy Green vezette kutatócsoportja azonban olyan új módszert fejlesztett ki, amely tíz kulcsfontosságú fehérje vizsgálatával az uniónak milliárdokba kerülő mellrák hét különböző biológiai típusát azonosítja.

Az új módszert két éven belül alkalmazni lehet, hiszen a szükséges technológia jelenleg is rendelkezésre áll a legtöbb brit klinikai laboratóriumban.

A mellrákos betegek növekvő számú kezelési lehetősége miatt az orvosoknak egyre összetettebb feladatot jelent az egyes páciensek számára a legalkalmasabb gyógymód kiválasztása. Az ellátás javításában nagy szerepe lesz annak, hogy az egyes betegek a megfelelő, hatékony kezelést kapják. Így a jövőben elkerülhetők lesznek a nem megfelelő gyógymódok és mellékhatásaik.

Ami Magyarországot illeti, nálunk legrosszabb a rák halálozási aránya: százezer lakosra vetítve évente 165,2 nő és 316,1 férfi hal meg a betegség következtében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top