Egészség

Botrányt okozott egy ékszerreklám

Az európaiaknak vagy az amerikaiaknak ez csupán egy bájos videó, Indiában viszont nagy port kavart.

A Tanishq ékszermárka reklámja tabudöntögetőnek minősült Indiában. Miért? – kérdezhetnénk, hiszen ha végignézzük a másfél perces videót, csak egy esküvői ceremóniára készülődő fiatal, gyönyörű indiai nőt látunk, aki egymás után veszi magára a híres márka ékszereit (fülbevalót, nyakláncot), közben pedig beoson hozzá ugyancsak felékszerezett kislánya, majd közösen kimennek a szertartásra. A ceremónia közben a kisgyermek megkérdezi az anyukáját, hogy esetleg ő is részt vehetne-e a „phera”-n, amikor is az ifjú pár, összekötött sállal hétszer körbejárja a Szent tüzet, és közben megerősítik a fogadalmukat (ez a hindu esküvő egyik kötelező eleme, szimbolikus jelentősége van). Anyukája türelemre inti, ám a vőlegény odahívja, karjába veszi, s immár hárman járják körbe a tüzet. A menyasszony közben boldogan mosolyog, látva, hogy új párja elfogadja a kislányát. A szertartás végén pedig a kisgyerek megkérdezi a mostohaapját, hogy hívhatja-e ezentúl „apunak”, mire mindnyájan elkezdenek nevetni.

 

Hát nem tündéri?

Éppen ez az, ami megbotránkozást váltott ki Indiában! A reklám főszereplője egy elvált vagy özvegy kisgyermekes nő. Az indiai kultúrában pedig az elvált és özvegy nők teljesen ki vannak rekesztve, érinthetetlenek, s ha elveszik is őket újra, azt leginkább csak szánalomból teszik. A reklám viszont szakít az eddigi tradícióval, sőt a menyasszony és a vőlegény, úgy tűnik, egyformán tiszteli egymást. A videó egy másik ponton is forradalminak minősül: a főhősnő bőre barnább, mint az egy indiai menyasszonytól elvárt, tehát korántsem egy hagyományos indiai esküvőről van szó, sőt a szertartás is meglepően szerény.

Gauri Shinde filmrendező reklámja annyira felfűtötte a kedélyeket Indiában – ahol legutóbb egy bántalmazott nők elleni fotósorozatot kifogásoltak -, hogy hírességek, politikusok is sorra fejtették ki a véleményüket a Twitteren.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top