Egészség

Veszélyesen sok sót tartalmaznak egyes pezsgőtabletták

Fogyasztásuk révén megnő az esély szívroham, szélütés, illetve keringési zavarok kialakulására.

Egyes vízben oldódó gyógyszerekben és pezsgőtablettákban annyi a só, hogy rendszeres szedésük magas vérnyomást okozhat, ami veszélyeztetheti a szív és az érrendszer egészségét – állapította meg egy nagyszabású brit kutatás. A Dundee Egyetem és a University College London kutatói összefüggést találtak a vízben oldódó tabletták szedése, valamint a keringési zavarok – nem halálos szívroham és nem halálos stroke – kialakulása között.

Azt fedezték fel, hogy akik rendszeresen szedtek ilyen készítményeket, azoknál a szívroham és a szélütés, illetve a keringési zavarok kockázata ötödével növekedett az ugyanolyan gyógyszerek sómentes változatát szedő páciensek kilátásaihoz képest. A magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége hétszerese volt náluk, és a kutatók szerint itt a probléma gyökere. A sok só magas vérnyomáshoz, az pedig szélütéshez vezet.

A pezsgőtabletták a hidrogén-karbonáttól pezsegnek és oldódnak, azt pedig a jobb felszívódás érdekében gyakran vegyítik nátriummal. A nátrium ajánlott napi bevitele felnőttek számára 104 millimol. Aki beveszi a vízben oldódó paracetamolból a napi maximális nyolc tablettát, az 148,8 millimol nátriumot fogyaszt, ami több, mint a megengedett napi bevitel. Ha ehhez hozzáadja az étkezéssel bevitt sót, az már veszélyesen nagy mennyiség lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top