Egészség

Mondd meg, mit álmodsz – megmondom, mi bajod!

Hatévesen azt álmodtam egy éjszaka, hogy kötéltáncos vagyok. Ott egyensúlyoztam a magasban, hányingerem volt és szinte fulladoztam a rémülettől. Csatakosra izzadva ébredtem fel, és olyan rosszul voltam, hogy rémülten szaladtam át a szüleim ágyába. Amikor megfogták a homlokom, ők is megijedek. Magas lázam volt, és sokáig az is maradt. Azóta többször álmodtam ugyanezt – mindig csak akkor, amikor lázas lettem. Nem tudom, hogy miért éppen ezzel az álommal üzeni meg a testem, hogy beteg vagyok - de az efféle egészségünkről szóló álmok egyáltalán nem ritkák!

Minden éjjel körülbelül hat álmot látunk, de csak azokra emlékszünk, amelyekből felébredünk. Amiket végigálmodtunk, azokat elfelejtjük. Lehet, hogy úgy véled, értelmetlen dolog az álmok jelentését kutatni, de tény, hogy az álomfejtés évezredek óta izgatja az emberek fantáziáját, és sokáig az orvostudománynak is fontos része volt. A holland Journal of Medicine című lapban megjelent kutatás szerint úgy tűnik, itt az idő rehabilitálni az álmok világát. Azt állítják, érdemes odafigyelni arra, mit üzen a tudatalattink, mert gyakran előre jelzi a testünkben lappangó betegségeket. Ha valaki úgy érzi, hogy hirtelen többet álmodik, mint korábban, vagy ezek az álmok furcsábbak, élénkebbek, ne söpörje a szőnyeg alá a tapasztalatait! Lehet, hogy jelentenek valamit!

 

Mondd meg, mit álmodsz - megmondom, mi a bajod!

 

Fájdalom

Oka lehet: Depresszió, szorongás

Indiában mélyen hisznek benne, hogy ha az álmunkban fáj valamelyik testrészünk, akkor ott valami gond van. Akkor is, ha a legalaposabb kivizsgálás sem talál problémát, előbb vagy utóbb be fog következni, amit a fájdalom jelez. Az ilyen jósló álmok valójában egész ritkák – bár valóban olvastam már olyat, hogy valaki azt álmodta, egy farkas tépett a torkába, és felébredve is megmaradt a furcsa érzés. Orvoshoz ment (persze az álmot nem mondta el neki), és a vizsgálat kiderítette, hogy gégerákja van, amit azonban az álomnak köszönhetően sikerült még időben elkapni.

Az ilyen közvetlen összefüggések azonban nem gyakoriak. A fájdalom, ami a testünket tépi álmunkban, a valóságban inkább lelki gondokra utal, és a tudattalan üzen vele. A vágás, zúzódás érzelmi sérülésekre utal, a rák a minket körülvevő rosszindulatra, a hasmenés, kiütés olyan kellemetlenségekre, amelyek folyamatosan zavarba hoznak ébren is – mutatták ki a Papworth Egyetemi Kórház alváskutatói szakcsoportja.

A félelem attól, hogy komolyan megbetegszünk, hogy komoly fájdalmat fogunk érezni, nagyon ősi és általános érzés – ébren azonban nem szeretünk ennek lehetőségével foglalkozni, mert túl ijesztő belegondolni is, hogy mi minden történhet. A fájdalom, amit álmunkban érzünk, általában az ébren elnyomott feszültség megnyilvánulása, és azért fáj, hogy ne tudjuk félresöpörni.

 

Több álom

Oka lehet: Hormonális gondok

Bármi, ami megzavarja az éjszakai alvást és több ébredést okoz, azt eredményezi, hogy nem tudjuk az adott álmot befejezni, ezért felébredve emlékezni fogunk rá. Átlagosan heti 2-3 álmot tudunk felidézni – ám aki rosszul alszik, az akár egy éjszaka is összehozhatja ezt a számot. Ez semmiségnek tűnik, de sok esetben az álmok olyan érzelmileg felfokozott állapotba hozzák az embert, különösen ha túl sok van belőlük, hogy nagyon nehéz felébredve visszatalálni a valós világba.

Nőknél minden hormonváltozás felületesebbé teszi az alvást; tehát a a terhesség, a menstruációs fájdalmak és a menopauza egyaránt okozója lehet annak, ha a szokásosnál többet álmodunk.

 

Rémálmok

Oka lehet: Szívproblémák, vérnyomás-gyógyszerek

A vérnyomás kezelésére felírt gyógyszerek (béta-blokkolók) híresek arról, hogy rémálmokat okoznak. A Loughborough Egyetem Alvástudományi Tanszéke szerint ezek a szerek ugyanis nemcsak kitágítják az ereket, de az agy kémiai egyensúlyát is felborítják, rémálmokat okozva. De szívritmuszavar és más szívproblémák is okozhatnak rossz éjszakákat, mert sok esetben légzési gondokkal járnak együtt, amelynek következtében kevesebb oxigén jut az agyba.

 

Bizarr álmok

Oka lehet: Alkohol, fertőzés

Elég pár pohár bor lefekvés előtti lazításképp, és ha kicsivel több gurult le, mint amennyi egészséges, máris a világ legfurcsább álmából ébredhet az ember. Mivel az alkoholnak több óra kell, míg kiürül a szervezetből, az este elfogyasztott ital pont reggel, ébredés előtt jut el az agyba. Az esetek többségében ez a felelős az “Alice Csodaországban” típusú álmokért, ahol hosszú a sztori, bizarr lények tűnnek fel benne, feltűnően sok a szín és heves érzelmek is fontos szerepet kapnak benne.

Hasonlóképp borul fel az agy egyensúlya fertőzés, láz hatására is – ilyenkor eleve többet alszunk, mert az immunrendszer alvás alatt tud igazán erőre kapni, ám furcsa módon betegen a több alvás kevesebb álommal jár, cserébe azok sokkal intenzívebbek és felületesebbek, könnyebben felébredünk belőlük, ezért emlékszünk rájuk később is.

 

Üldözés

Oka lehet: Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór először az agynak azt a részét támadja meg, amely azért felelős, hogy alvás közben ne mozogjunk. Azok az emberek, akikkel lehetetlen együtt aludni, mert éjszaka rugdosnak, verekszenek vagy hadonásznak, 3-5-ször gyakrabban lesznek később az Alzheimer- vagy Parkinson-kór áldozatai – mutatta ki az amerikai Neurological Disorder and Stroke nevű nemzeti kutatóközpont. Mivel ez a tünet akár tíz évvel is megelőzheti a betegség többi jelét, ezért mindenképp érdemes megemlíteni az orvosnak. Ha nincs is a háttérben ilyen komoly betegség, akkor is érdemes tenni valamit ellene, mert akadályozza a nyugodt, éjszakai pihenést.

 

Katasztrófa

Oka lehet: Túl sok stressz

Aki nappal sokat idegeskedik, annak az agya éjjel se tud pihenni. Általában akkor álmodunk katasztrófákról, ha sokat aggódunk, úgy érezzük, hogy elborít a munka, vagy nem fog sikerülni a kitűzött cél. Amikor folyamatosan ezen kattog az ember agya, éjszaka is képtelen kikapcsolni. Aki sírva, szorongva, kellemetlen érzésekkel ébred, figyeljen oda a teste jelzéseire, és próbáljon egy kicsit hátrébb lépni az aktuális problémától és megnyugodni, mert a túl sok stressz hosszú távon komoly egészségügyi gondokat okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top