Egészség

A légi közlekedés alapján előre látható a járványok elterjedése

Az utasok áramlása nyomán nagyon pontosan megjósolható egy járvány terjedésének útja.

A légi forgalom növekedése miatt gyorsabban, de megjósolható matematikai minta alapján terjednek a járványok a világban – derítette ki egy német-amerikai kutatócsoport.

Korábban a betegségek terjedésének modelljét elsősorban két helység konkrét távolsága határozta meg. Ez azonban a mai fejlett légi közlekedési hálózat miatt nem számít. A tudóscsapat abból a feltételezésből indul ki, hogy minél nagyobb egy repülőtér utasai között azok aránya, akik onnan egy bizonyos helyre utaznak, annál gyorsabban alakul ki a betegség abban a városban. Ennek alapján számítják ki a kutatók az úgynevezett effektív távolságot. Egy betegség ezért gyorsabban terjed át például Londonból New Yorkba, mint egy közelben fekvő brit kisvárosba. Sokkal többen utaznak ugyanis Londonból New Yorkba, mint például Aberdeenbe.

Ha ismert egy járvány kirobbanásának helyszíne, az effektív távolság segítségével a kutatók kiszámíthatják, hogy nagy valószínűség szerint a Föld melyik részén jelentkezik elsőként a járvány. Sőt, fordított eset is lehetséges: a terjedési útvonalak ismeretében a teória segítségével megállapítható, honnan indult ki a járvány. A kutatási eredmények a jövőben abban segíthetnek, hogy a betegségek terjedéséről megbízható információkat szerezzenek a szakértők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top