Egészség

C-vitamin: a sok sem árt (x)

Felfedezése óta a C-vitamin óriási karriert futott be és ma a legismertebb és legáltalánosabban használt vitaminok körébe tartozik. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – számos hit és tévhit kering arról, hogy mennyit és mikor érdemes szedni belőle.

Ha a régi tengerészkapitányok és hadvezérek ismerték volna a C-vitamint, talán egész Európa történelme másként alakul. Felfedezőexpedíciók és hadjáratok sorsa múlt azon a néhány tized grammon, ami elengedhetetlenül szükséges egy ember egészségének, jó közérzetének megőrzéséhez, ám ha ezt a kicsit nem kapja meg időben a szervezet, annak végzetes következménye lehet.

healthyfoodhouse.com
 

Seregeket győz le a hiánya

Már az ókorban is ismerték és leírták azt a betegséget, amely az éhínségek és a hosszú, táplálékban szegény telek kísérője volt: aki a kórt elkapta, fáradtság és levertség kerítette hatalmába, végtagjai elnehezedtek, megduzzadtak, ínye begyulladt és vérezni kezdett, a fogai sorban kihullottak. Végül a beteg kínokkal teli szenvedés után, fekélyektől borítva adta ki a lelkét.

Számos ilyen esetről számolnak be a tengerészkrónikák is: például Vasco da Gama 1499-es indiai útján emberei kétharmadát elveszítette az ismeretlen betegség miatt, Magellán 1520-as útján pedig embereinek nyolcvan százaléka halt meg ugyanilyen okból. A hetedik keresztes háborúban Damietta városát a keresztes lovagok a különös kórtól elgyengülve feladták, a britek a 18. század legnagyobb katonai konfliktusában, a hétéves háború alatt százezer katonát veszítettek el miatta, miközben harcokban összesen 1512 tengerészük halt meg.

A hatalmas áldozatokkal járó szörnyű betegséget, a skorbutot nem valami, hanem valaminek a hiánya okozta, erről azonban egészen az 1700-as évek végéig nem volt tudomásuk sem az orvosoknak, sem a hajósoknak.

C-vitamin: a sok sem árt

Mennyit szedjek?

Ma már a tudósok tisztában vannak azzal, hogy a C-vitamin hiányától alakul ki a betegség, és sok évtizede nagy mennyiségben képesek előállítani ezt az anyagot, ismerik hatását és tulajdonságait, de mégsem tudnak megegyezni abban, milyen napi dózisra van valójában szüksége az emberi szervezetnek belőle. Ha nem emberek, hanem más emlősök lennénk, nem is lenne ez gond, hiszen a legtöbb emlős saját maga szintetizálja a táplálékából a C-vitamint, de sajnos az ember és a főemlősök erre nem képesek. A másik dolog, hogy a C-vitamin vízben oldódik, így a szervezet nem tudja raktározni, és ezért folyamatos utánpótlásra van szüksége.

Mekkora legyen tehát ez az utánpótlás és milyen formában kell azt megkapnunk?

A hivatalos ajánlás egy felnőtt ember napi adagjára 80 mg, gyermekeknek, betegeknek és dohányosok esetében ennél valamivel magasabb az érték. Számos tudományos kutatás azonban arra enged következtetni, hogy ennél jóval többet, akár napi 1000 mg-ot, sőt megfázás vagy egyéb betegség esetén egy ideig ennek többszörösét is igényli a szervezet. Egy átlagos, 80 kg-os felnőtt testében körülbelül 1600 mg C-vitamin található (kilogrammonként 20 mg), amelynek 2-3 százalékát veszíti el egy nap alatt. Ha ez a szint 300 mg alá csökken, fellép a skorbut.

A betegséget tehát elkerülhetjük napi pár csepp citromlével, de napjainkban nem a skorbut elhárítása, hanem a legjobb egészségi állapot megőrzése a cél. Szent-Györgyi Albert, akit a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért Nobel-díjjal tüntettek ki, napi 1000 milligrammot szedett, téli, járványos időszakban pedig ennek akár tízszeresét is. Linus Pauling Nobel-díjas kémikus pedig naponta több ezer milligrammos dózist vett be. Mindketten magas kort, 93 évet éltek meg jó egészségben.

Mire jó egy nagy adag C-vitamin?

A magas adagot ellenzők szerint a C-vitamin ekkora mennyiségben káros a májra, vesekövet idéz elő és negatívan befolyásolja a szív- és érrendszer munkáját. Ezt az álláspontot azonban számos kutatás cáfolta, és kísérletekkel kimutatták, hogy éppen az ellenkező hatást váltja ki a vitamin: nagy adagban látványosan csökkenti a szívbetegségek kialakulását, és már napi 500 mg-os bevitel is képes megfordítani a szív- és érrendszerei károsodásokat. Jelentős szerepe van a kollagén termelődésében, így a csontok, a bőr, a körmök rugalmasságáért és a sebek, horzsolások gyors gyógyulásáért is felelős.

Hogyan szedjem?

A legjobb, ha a vitamin természetes úton, gyümölcsök és zöldségek formájában jut a szervezetbe (a nálunk kapható élelmiszerek közül legnagyobb koncentrációban a kivi, a csipkebogyó, a brokkoli, a vörös káposzta és a homoktövis tartalmaz C-vitamint), de a tabletták és porok is megfelelőek. Lassú felszívódású C-vitamin nincs, de minden patikában kaphatók olyan kapszulák, amelyek időben elosztva, fokozatosan juttatják a szervezetbe a vitamint a nap 24 órájában, így ebből elég naponta egyet bevenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top