Egészség

Mérget találtak a gyermekruhákban

Mérgező szörnyek lapulhatnak gyermekeink ruhásszekrényében.

A Greenpeace új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált a vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben. Többek között a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint a hazai boltokban árusított Adidas gyerekruhában is.

A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben. A riasztó eredmények azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag.

A szervezet felszólította a nagyobb ruhamárkákat, így az Adidast is, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nulla kibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte eddig már 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre, és sokuk már komoly lépéseket foganatosított a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága és a méreganyagok kivezetése érdekében.

Korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság figyelmeztetett arra, hogy gyerekeket mérgezhetnek a gumicsizmák és esőkabátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top