Egészség

Több tejet isznak a férfiak, mint a nők

A magyarországi, fejenként 152 kilogrammos éves tej- és tejtermékfogyasztás elmarad az uniós átlagtól.

A kimutatások szerint egy vásárláskor átlagosan 3 liter tejet teszünk a kosárba, egy évben 31 alkalommal veszünk tejet, hetente négyszer isszuk. Kimért tejet a magyarok 20 százaléka vásárol, kartonos és zacskós tejet 50 százalék választ, UHT-tejet pedig a háztartások háromnegyede vesz. A tej- és tejtermékfogyasztásban a tej – ami a fogyásban is segít – vezet, a férfiak 71 százalékban, a nők 67 százalékban fogyasztják. Ezt követik a savanyított termékek, a sajtok, a túró és a túrókészítmények.

A magyarok tej- és tejtermékfogyasztása az 1980-as években még 190-200 kilogramm fölött volt évente. Ehhez képest a jelenlegi 150-160 kiló körüli mennyiség jelentős csökkenés, mellyel Európán belül sem állunk túl jól. Miközben a tejnek számos előnyös élettani hatása van, sőt a benne lévő értékes tápanyagokra, vitaminokra, aminosavakra, kalciumra, foszforra, magnéziumra gyermek- és felnőttkorban egyaránt szükségünk van.

Az import tej iránti kereslet egyébként 43 százalékkal csökkent, miközben az itthoni tejből több fogyott, mint korábban.

Forrás: beol.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top