Egészség

Tüntetés: “A hatóság módszeresen üldözi a hajléktalanokat”

A Város Mindenkié csoport tüntetett a XI. kerületben: emberi bánásmódot követelnek a hajléktalanoknak.

A szabálysértési törvény ellen tiltakoztak több mint ötvenen a Város Mindenkié csoport szervezésében szombaton Budapesten, mert a szerveződés aktivistái szerint módszeresen üldözik a hatóságok az utcán élő hajléktalanokat.
A tiltakozó akciót a XI. kerületben, a Budaörsi úton lévő szabálysértési iroda előtt tartották. Az épület előtti kerítésre egy 15 méteres transzparenst helyeztek el, amelyre azt írták: “Zárka helyett bérlakást!”

Fotó: MTI/Kallos Bea
Fotó: MTI – Kallos Bea

A csoport aktivistái arról beszéltek, hogy szerintük “embertelen” és “teljesen felesleges pénzköltés” az utcán élő hajléktalanok előállítására kialakított szabálysértési iroda.
Elmondták, hogy követelik az intézmény bezárását és a “köztéri hajléktalanságot büntető” jogszabályok hatályon kívül helyezését.
Felidézték: a múlt év végén nyitották meg az első olyan szabálysértési irodát Budapesten, amely kizárólag arra szolgál, hogy ott azokat a hajléktalan embereket állítsák elő, akik ellen eljárást indítottak életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt.
A csoport szerint a hajléktalanság érdemi kezelésére kellene költenie az államnak azt a több mint 200 millió forintot, amelyet idén az irodák fenntartására fordítanak.

December óta egyébként tizenöt hajléktalant állítottak elő Budapesten (legtöbbjüket az V., a VII. és a IX. kerületben) csupán azért, mert az utcán volt (vagyis “életvitelszerűen tartózkodott” tiltott helyen). A rendőrök nem alkalmaztak szankciókat, a hajléktalanokat az eljárás lefolytatása után szabadon engedték, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál ajánlottak nekik férőhelyet.
Ezt persze az utcán is megtehették volna, ezért felmerül a kérdés: az erődemonstráción kívül mi értelme van ennek? Aki az utcán él, annak már úgyis minimális az önbecsülése, ha még bűnözőként beszélnek is vele, az nemigen segít sem ezen, sem az élete rendezésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top