Egészség

Egy kisfiú projektje: Braille-nyomtató legóból

Rendhagyó módon legóból készített működő Braille-nyomtatót egy 12 éves kanadai fiú. A találmány sokak életét megkönnyítheti.

A WHO becsélései szerint, jelenleg 285 millió látássérült ember él a világon, 90 százalékuk a fejlődő országokban. Jelenleg egy Braille-nyomtató alapverziója több mint 2000 .dollárért kapható, így hát sok millió ember számára elérhetetlen luxus.

Shubham úgy döntött, hogy megoldja ezt a problémát és modellezni kezdte legóból. 7 darabot tört el, mire az alapmodellel elkészült, ezt követően már a mechanikai fejlesztéssel foglalkozott és a kódolást szinte a semmiből hajtotta végre. Ekkor 5 napja volt még, hogy beadja tudományos projektjét arra a versenyre, amin indult akart vele. De időre elkészült!

A Braigo prototípusa kezdetleges, de működik. A fiúnak további tervei vannak vele, ehhez apja gépészmérnök barátait is segítségül hívta már.

A Braille-nyomtató működik, a kaliforniai parlament ezért már különleges elismerésben részesítette. A fiú nem kívánja szabadalmaztatni a nyomtatót, mert nem akarja, hogy költséges folyamatokon menjen át, melyek drágíthatják az elérését. Ehelyett felvette a kapcsolatot vakokkal foglalkozó intézményekkel, és velük egyeztet a további lépésekről. Feltett szándéka, hogy ingyenessé teszi találmányát, mindenhol elérhető és letölthető lesz a forráskódja.

Az eszközről és a megalkotójáról készült videót a Zacc blogon tudod megnézni

Egy kisfiú projektje: Braille-nyomtató legóból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top