Egészség

Ezekkel védd a májad!

Két végéről égeted a gyertyát és elhanyagolod az egészséged? Kevés a pihenés, állva eszel naponta a gyorsbüfében, sportolásra pedig nincs időd? Előbb-utóbb szüksége lesz a májadnak egy kis szünetre… Mielőtt maga dönt úgy, hogy szabadságra meg, méregteleníts!

Nem terhelheted a szervezeted a végtelenségig, ezért időről időre lazítani kell. Lehet, hogy nincs időd megállni, de akkor legalább annyit adj meg a májadnak, hogy néhány napon át segíted őt különféle tápanyagokkal a méregtelenítésben. A következő anyagok és növények a máj tisztulásához nélkülözhetetlenek.

1. Máriatövis Népies nevén az őszbogáncsot vagy szamárkórót évszázadok óta a májtisztítás leghatásosabb gyógynövényeként tartják számon. Gyógyító erejét az orvostudomány is elismeri és hasznosítja a benne található szilimarin nevű anyagot a máj gyógyításakor. Túlhajszoltság esetén is javasolt, a méregtelenítési kúráknak pedig elengedhetetlen kiegészítői a belőle készült kivonatok, teák, természetes gyógykészítmények.

Ezekkel védd a májad

 

2. Bimbóskel Ez a növény és a rokonságába tartozó káposzta és brokkoli glukozinolátokat tartalmaz, amelyek viszont ként hordoznak magukban. Ez az anyag a máj méreglebontó képességét javítja.

3. Cink Számos enzimreakcióban játszik fontos szerepet ez az elem a szervezetben. A máj például az alkohol lebontásában veszi hasznát egyebek mellett. Ha iszol, akkor cinkre is szükséged van. Vitamintabletták formájában juthatsz hozzá legkönnyebben.

4. Metionon Ez egy kéntartalmú aminosav, ami nélkül a máj nem tud elvégezni bizonyos méregtelenítési folyamatokat. Leghatásosabban túróval, sajtokkal és tojásfehérjével viheted be a szervezetedbe.

5. Víz A bőséges folyadékbevitel víz vagy gyógyteák formájában – ez utóbbi még jobb! – a méregtelenítés alapja. A szokásos napi folyadékmennyiséget méregtelenítés során meg kell növelni, hogy a tápanyagáramlás gyorsabb legyen. A kevés folyadék növeli a vesekő kialakulásának kockázatát. Ideális esetben 20 testsúlykilogrammonként egy liter, méregtelenítés alatt 15 testsúlykilogrammonként 1 liter vizet kell egy felnőttnek naponta fogyasztani. Tehát egy 75 kilós felnőtt méregtelenítés során négy és fél liter vizet vegyen magához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top