Egészség

Fekete csokival a szív egészségéért

Azt már eddig is sokszor hallhattuk, hogy a fekete, magas kakaótartalmú csokoládé egészséges. A legújabb kutatások pedig ismét megerősítették ezt.

A kutatók vizsgálataik során igazolták, hogy az étcsokoládé mértékletes fogyasztása csökkentheti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, a verőerek megvastagodásának esélyét, segíthet visszaállítani az artériák rugalmasságát, és megakadályozhatja a fehérvérsejtek megtapadását a véredények falán.

A holland kutatócsoport 44 túlsúlyos, 45-70 év közötti férfit vizsgált. A kutatásban résztvevő férfiak kétszer 4 héten keresztül mindennap 70 g magas kakaótartalmú étcsokoládét vagy 70 g speciálisan előállított, magas flavonoid tartalmú étcsokoládét fogyasztottak. A flavonoid a kakaóban található antioxidáns, melynek jótékony hatásait igazolta a kutatás is. A résztvevőket arra kérték, hogy a vizsgálat időtartama alatt a csokoládén kívül ne fogyasszanak más magas kalóriatartalmú élelmiszert, hogy elkerülhessék a testsúlygyarapodást.

A kutatókat leginkább az érdekelte, hogy a rendszeres csokoládéfogyasztás és a magas flavonoidtartalom milyen hatással van a résztvevőkre, a magas flavonoidtartalom fokozza-e a csokoládéfogyasztás iránti igényt, valamint a kardiovaszkuláris egészséget is megfigyelték.
A vizsgálat mindkét csoport esetében kimutatta, hogy az étcsokoládé fogyasztása csökkentheti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, az artériák megkeményedését és megvastagodását. Valamint azt is megerősítették, hogy a nagy mennyiségű flavonoid jó hatással van a szív- és érrendszer működésére. Ezzel azt a korábbi kutatást is megerősítették, miszerint a magas flavonoidtartalmú ételek, például a csokoládé, a bor és a bogyós gyümölcsök képesek csökkenteni a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A kutatást vezető Esser professor elmondta, hogy a vizsgálat során teljesebb képet kaptak arról, hogyan járul hozzá az étcsokoládé rendszeres, de mértékkel történő fogyasztása az érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint azt is megerősítette, hogy a hozzáadott flavonoidtartalom szintén jótékony hatással van az erek állapotára. A megnövelt flavonoidtartalom pedig egyértelműen befolyásolta, javította az étcsokoládé ízét, és ezzel arra motiválta a fogyasztókat, hogy az étcsokoládé mellett döntsenek.

Ha tehát édesszájúak vagyunk, és szeretjük a csokoládét, bátran fogyasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládét, de figyeljünk a mértéktartásra, hogy a későbbiekben az előnyök mellett ne kelljen a csokoládé magas kalóriatartalma miatt bekövetkező elhízás hátrányaival is foglalkoznunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top