Egészség

A léböjtkúra buktatói

A léböjt nagyon hasznos dolog, ha megfontoltan és odafigyeléssel végzed. Segíti a szervezetedben felgyülemlett méreg- és salakanyagok kiürülését, tehermentesíti a májat. De nem mindig és nem mindenkinek ajánlott. A túlzásba vitt böjt igen ártalmas lehet.

Először is fontos tisztázni, hogy a léböjtnek nincs köze a fogyókúrához. Aki fogyni kíván, annak más módszerek után kell néznie. Természetesen egy néhány napos kúra alatt veszíteni fogsz a testsúlyodból, de a léböjtnek nem ez a funkciója, hanem a méregtelenítés.

Másodszor azt is hasznos tudnod, mi nem számít léböjtnek. A bolti gyümölcslevek kampányszerű fogyasztása, a levesekből álló monodiéta, a rendszertelen zöldségléivászat, a reklámokból megismert szupervizek mértéktelen ivása semmiképp nem sorolható ide, mint ahogy a sörözés, kólázás, kávéfogyasztás sem. Ha így fogod fel “léböjtkúrát”, nemhogy nem használsz, de inkább ártani fogsz magadnak.

A lébőjtkúra buktatói

 

Akkor mi a léböjt? Egy megtervezett folyamat, amelynek során először a böjtölő fokozatosan kiiktatja az étrendjéből a szilárd tápanyagokat, majd meghatározott ideig – lehetőleg egy szakember felügyelete mellett – frissen turmixolt zöldség- és gyümölcsleveket fogyaszt. A léböjt nem verseny a barátnőddel, aminek a célja, hogy bebizonyítsd, te tovább bírod, hanem a test és a szellem megtisztulását célzó tevékenység, amit bármikor abba lehet – és kell is! – hagyni, ha negatív hatásai jelentkeznek.

A léböjt veszélyei

Léböjt idején szinte mindenkinél előfordul gyengeség és teljesítményromlás, de ennél több kellemetlenségnek nem szabad mutatkoznia. Arról ismerheted fel, hogy a léböjtöt rosszul végzed, vagy éppen nem neked való, hogy rossz a közérzeted, szédülés környékez, vagy akár el is ájulsz, felborul az emésztésed, fáj a gyomrod és bélpanaszaid vannak, a bőröd pedig elveszti a tartását, petyhüdt, fakó és narancsbőrös lesz. Ha ezek valamelyikét észreveszed magadon, hagyd abba a böjtöt. Azonnal fordulj orvoshoz, ha szédülés, a nyelveden lepedék jelentkezik, szívritmuszavaraid fordulnak elő, sápadt vagy és fejfájást tapasztalsz!

Ez kötelező, mert ellenkező esetben nagyon súlyos következményekkel is számolhatsz: a szervezetedből kiürült nyomelemek és ásványi sók hiánya miatt bomlásnak induló zsír és cukor károsítja a májat és a vesét, a bomlástermékként feldúsuló aceton pedig látászavarokat okozhat. Még rosszabb esetben a izomsejtek is bomlásnak indulnak, ami a szíved működésében fog súlyos károkat okozni. Cukorbetegeknél pár nap léböjtkúra után acetonos anyagcserezavar alakulhat ki, ami kómához is vezethet. Egy rosszul és rosszkor kivitelezett léböjt tehát akár az életedbe is kerülhet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top