Egészség

11 ok, amiért megéri citromot facsarni a vizedbe

Rászokni a citromos vízre nem egy eget verő változtatás az életben, cserébe számtalan pozitív hatása van. Mától biztosan citromosan fogod inni, ha hallgatsz a Klarissza falatozója blogra, és te is érzed, hogy a tavasz közeledtével fel kellene töltekezned vitaminokkal.

Sokan csak akkor kezdenek el citromos vizet inni, amikor például sportolnak, a legtöbben a vizet vagy az ásványvizet mindenféle ízesítés nélkül isszák, esetleg eleve ízesítve veszik. Viszont a télbúcsúztatás is éppen megfelelő alkalmat nyújt a víz citromozására, amikor elkezdenek előbújni a növények, és nekünk is új energiához kell jutnunk.

Miért pont a citrom?

A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne belecsomagolva, beleértve a C-vitamint, a B-komplex vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot és rostokat. (A citromban ráadásul több kálium is van, mint egy almában vagy a szőlőben).

Mivel a tömény citromlé nem tesz jót a fogzománcnak, ezért fontos, hogy ne töményen idd! (Ha valaki tényleg nagyon egészséges akar lenni, az langyos vízzel hígítva igya.) Reggel egyből ezzel kezdd a napot, és várj 15-30 percet a reggeliig. Ez segít abban, hogy a citromos víz maximálisan kifejtse a hatását.

Ez a brékelő kutyus demonstrálja, miért nem érdemes töményen fogyasztani:

A citromos víz 11 előnye

1. Turbólökést ad az immunrendszerednek
A C-vitamin az immunrendszer kerozinja, és a citrom tele van vele. Amikor stresszes vagy, elsőként a C-vitaminszinted kezd el zuhanni, ezért a szakértők extra C-vitamin-bevitelt javasolnak azokon a napokon, amikor a stressznek fokozottan ki vagy téve (vizsgák, üzleti megbeszélések, előadások, fellépések, versenyek).

2. A kálium kiváló forrása
Mint ahogy már szó esett róla, a citromban sok a kálium, ami jót tesz a szív egészségének, valamint segíti az agy és az idegek működését.

3. Segíti az emésztést
A citromos víz nemcsak az egészséges emésztést segíti elő, hanem a toxikus anyagok eltávolításában is hatékony, de a gyomorégés, puffadás, emésztési zavarokra is jó kiváló megoldást kínál.

4. Tisztítja a szervezetet
A májat stimuláló hatásának köszönhetően a méreganyagok szervezetből való kiürítését fokozza.

5. Friss leheletet ad
A citromos víz enyhíti a fogfájást, sőt a fogínygyulladáson is segít. Mivel a citromsav kikezdi a fogzománcot, fogmosás után közvetlenül ne igyál citromos vizet, jobb a fogmosást hagyni a végére.

Igaz, hogy segít a fogyásban, de hogyan? A citromos víz további előnyeiért kattints a Klarissza falatozója posztjára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top